Na een studie kunstgeschiedenis volgde Jasper Udink ten Cate (38) zijn hart en ging koken. Dat deed hij ‘overal en nergens’, begon vervolgens een cateringbedrijf en bedenkt nu als Creative Chef (creativechef.nl) culinaire concepten en richtte afgelopen seizoen Het Smaakmuseum op, als eerbetoon aan ons eetbaar erfgoed.
De tuin is het hart van het museum en te vinden op het terrein van De Bijenakker in het Utrechtse Odijk, ‘de mooiste plek van de wereld,’ volgens Jasper. Hier staat de vaste collectie: plantenrassen zoals die in de periode 1850 – 1950 werden geteeld, waaronder Deventer Zwartblad (biet), oude bonensoorten, lepelblad, boekweit, verschillende soorten komkommers en kardoen bijvoorbeeld.
We stelden Jasper een paar vragen over zijn mooie plek.
Mooi streven! Wat moeten we ons erbij voorstellen?
‘Een bezoek begint met een rondleiding door de tuin waarna je kunt aanschuiven, aan tafels of op een picknickkleed. We serveren de oogst van de dag op een plank. Ik maak er salades mee en allerlei kleine hapjes.’
Wanneer kunnen we komen?
‘Elke vrijdag, zaterdag en zondag kun je gewoon langskomen. Voor lunch, borrel of diner even van tevoren reserveren door een mail te sturen naar info@creativechef.nl of bellen met 06 – 30 73 26 75.’
En als het regent?
‘Dan zetten we een grote tent op. Ook hebben we een schuur waarin we
kunnen zitten.’
Voor welke vergeten smaak kunnen we jou wakkermaken?
‘Voor Amelisweerd aardbeien (‘Amelishof’), een zeldzaam oud ras. Rood van buiten én binnen, heel lekker zoet. Plukken en meteen eten. Maar ze zijn er volgend voorjaar pas weer.’
De museumtuin is nog open t/m 2 oktober. Prijzen per persoon: rondleiding € 5, lunch € 12,50, diner € 25. Kijk voor meer informatie op hetsmaakmuseum.nl
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee