Dat de warme, kleurige chrysant het goed doet als decoratie is niets nieuws. Maar wist je dat de chrysant ook heel goed werkt als eetbare bloem? Van mooiwatbloemendoen.nl kregen we drie leuke recepten om uit te proberen!

Chrysanten cheesecake

chrysanten cheesecake

Ingrediënten

  • 400 gram volle roomkaas
  • 150 ml. bio room
  • 150 gram witte fairtrade chocolade fijngehakt
  • Schil/sap van 2 bio citroenen
  • 2 vanillestokjes (uitgeschraapt)
  • 3 vrije uitloop-eieren
  • 60 gram suiker
  • 35 gram gezeefde bloem
  • Snufje zout
  • 75 gram boter
  • 1/2 rol digestive biscuitjes in fijne kruimels/poeder
  • 3 eetlepels gedroogde chrysant*
  • Verse Garland chrysanten* bloemblaadjes (± 40)

Bereiding
Maal de koekjes fijn in de keukenmachine en meng het met de gesmolten boter tot er plakkerig ‘zand’ ontstaat. Verfrommel een stuk bakpapier en spreid het mengsel uit in een ronde springvorm. Verdeel het over de bodem en druk gelijkmatig en stevig aan.
Verwarm de room (niet koken) in een pannetje met de gedroogde chrysanten en laat minimaal 1 kwartier trekken. Proef of de bloemen op smaak zijn. Zeef de room en doe dit terug in de pan. Verwarm opnieuw zachtjes met de witte chocolade erbij tot het gesmolten en egaal is. Klop de eieren met de suiker, uitgeschraapte vanille, citroensap en rasp en snuf zout met een mixer tot luchtig. Voeg dan de roomkaas toe en meng goed. Voeg vervolgens het witte chocolademengsel toe en de verse bloemblaadjes.
Verdeel het mengsel gelijkmatig over de springvorm met de bodem. Bak de cheesecake in een voorverwarmde oven van 150 graden ongeveer 45 minuten (en nog 10 minuutjes extra als het midden nog niet stevig is). Garneer de cheesecake als deze is afgekoeld met extra verse bloemblaadjes en snijd met een warm schoon mes strakke punten.

Garland chrysantenbouillon

chrysantenbouillon

Ingrediënten

  • 3 eetlepels witte misosoep (biowinkel of toko)
  • 2 stengels citroengras
  • 1 duimstuk gember geschild, geplet en gekneusd
  • 4 limoenblaadjes, in stukjes gescheurd
  • Ruim 1 liter groentebouillon (zelf maken)
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • Zout naar smaak
  • Sap van 1-2 limoenen
  • Gedroogde eetbare chrysanten*
  • 1 verse rode peper
  • Groenten/kruiden voor garnering
  • 12 chrysantenbladeren
  • 1 kleine gele pattisson in kleine blokjes
  • 4 bospeen in dunne ringetjes
  • 1 grote chioggiabiet in dunne lucifers
  • 1 rode paprika (dunne ringen)
  • 4 lente-uitjes (dunne plakjes)
  • Vers basilicumblad
  • Vers korianderblad

Bereiding
Stamp in een vijzel het citroengras, de gember en het limoenblad fijn. Doe dit mengsel samen met de bouillon en de miso in een pan, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Proef: het moet smakelijk en geurig zijn.
Voeg naar smaak gembersiroop, zout, sojasaus en limoensap toe.
Tip: werk met kleine beetjes tegelijk en blijf steeds proeven tot je een lekker evenwicht hebt gevonden tussen de licht zoete, zure, zoutige en bloemige smaken. Schenk de soep door een zeef met een schone theedoek erin (passeren). Verdeel de fijngesneden groenten, chrysantenblad en verse kruiden over vier kommen en giet de bouillon er overheen.

Garland Chrysantenthee

chrysanten thee

Ingrediënten

  • 2 eetlepels (10 gr.) gedroogde chrysanten*
  • 1 kleine eetlepel gedroogde groene theeblaadjes
  • 1 eetlepel gedroogde peerstukjes (of appel/
  • dadel/abrikozenstukjes)
  • 6 kardemompeulen gekneusd
  • 3 steranijs
  • 1 liter water

Bereiding
Zet een pan op met 1 liter water en alle ingrediënten. Verwarm langzaam 15 minuten tegen de kook aan. Haal van het vuur en laat nog 5 minuten trekken. Schenk het door een zeefje in 4 mokken of in een thermosfles. Garneer met verse chrysantenbloemblaadjes*. Voeg naar smaak extra gedroogde stukjes peer toe voor natuurlijke zoetheid. Voeg vlierbessensiroop toe voor een extra bloemig effect.

* Gedroogde en verse chrysanten zijn het beste te verkrijgen in september bij de Chinese toko.
NB. Check bij het verkooppunt of het eetbare chrysanten zijn.

TEKST: mooiwatbloemendoen.nl