3 tips om je tuin groter te laten lijken - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Tuinideeën

3 tips om je tuin groter te laten lijken

nieuwe plannen - verdeling in vakken

Mag het wat breder of juist wat langer zijn? Wie niet sterk is, moet slim zijn. Want er zijn talloze trucs om een smalle tuin optisch breder te maken of een brede tuin dieper te laten lijken. Het geheim zit in de uitgekiende zichtlijnen. Dit zijn onze tips voor drie kleine tuinen.

1. Verdeling in vakken

Deze langgerekte tuin (zie foto boven) is bij een slimme verdeling gebaat. De truc: vakken met verschillende functies. Handig en optisch verbredend. Eerst is de tuin in drieën gedeeld, met een tegelterras bij het woonhuis en een vlonderterras bij het tuinhuis. Ertussenin liggen mooi verdeelde en iets verhoogde moesborders. Fijn om rondom onkruid te wieden en groente te plukken. Een vijgenboom of een Japanse klokjesboom (Styrax japonicus) zorgen hier en daar voor hoogte.

Ontwerp en tuin: Groen ID, Gemma Diks, groenid.nl

nieuwe plannen - extra kamer buiten

2. Extra kamer buiten

In deze ondiepe, rechthoekige tuin zijn alle wensen vervuld. De truc: een groot, zwevend terras als buitenkamer. Zo lijkt de tuin veel dieper. Om het terras heen liggen vlakken van donkergrijs basaltsplit. Maar er zijn ook een strookje (kunst)gras en een klinkerpad. Die variatie draagt bij aan het ruimtelijke gevoel in deze tuin. In de border vooraan kregen twee buxusbollen gezelschap van witbloeiende herfstanemonen en lila asters. Links groeit een rij lavendel en tegen de grijze muur komt het prachtriet Miscanthus goed tot zijn recht.

Ontwerp en tuin: Bart Biesot, biesot.nl

nieuwe plannen - bospad

3. Als een bospad

Deze brede, ondiepe tuin kreeg een avontuurlijke bos-aanpak. De truc: het grindpad begint breed en eindigt smal. Het lijkt zelfs de hoek om te slaan. Zo lijkt de tuin veel langer en dieper. Het natuurlijke ‘boseffect’ is helemaal doorgezet: nergens een strakke lijn te bekennen. Rechts simuleren met mos begroeide keien nog een romantisch zijpaadje. De grote rododendron rechtsachter, de klimop links en sneeuwbal Viburnum davidii zorgen ook in de winter voor weelderig groen.

Tuin: mevrouw Schoonderbeek. Ontwerp: degruijtertuinen.nl

Nog meer tips nodig om je tuin groter te laten lijken? In Home and Garden april 2015 vind je nog 3 andere casestudies.

Fotografie: Modeste Herwig. Tekst: Thea Seinen

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee