3 problemen met planten en hoe deze op te lossen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
croton plant problemen
Kamerplanten

3 problemen met planten en hoe deze op te lossen

Schimmel en meeldauw

De vochtige condities aan de basis van planten vormen een perfecte voedingsbodem voor schimmels en meeldauw. Die verraden hun aanwezigheid door een donzig zwart, wit of grijs laagje op planten of potgrond, of door een wit poederlaagje op bladeren. Voorkomen is de beste aanpak. Oude potgrond bevat vaak schimmelsporen, dus gebruik die niet en steriliseer hem anders door er kokend water overheen te gieten. Geef niet te veel water om wortelrot te voorkomen en haal afgevallen blad en dode plantendelen weg voordat ze gaan rotten. Zie je op de potgrond of op de plant tekenen van schimmel, haal die dan zo goed mogelijk weg en sproei met sterke kamillethee. Kamille is van nature schimmelwerend en een goed begin om de zaak onder controle te houden.

Over- en onderbemesting

Elk gebrek aan voedingsstoffen uit zich op een andere manier, maar manifesteert zich doorgaans als verkleuring van de bladeren. Wees alert op bladeren die donkerder of lichter worden, of op vergeling van het hele blad of alleen de bladnerven. Omdat de meeste vloeibare meststoffen een uitgebalanceerd mengsel van alle noodzakelijke voedingsstoffen zijn, zal het toedienen van de geschikte dosering het probleem oplossen ongeacht het ontbrekende specifieke element.

Door overbemesting of een te sterke plantenmest verbranden de wortels en kan de plant geen voedingsstoffen meer opnemen uit de grond. Ironisch genoeg sterft de plant daardoor vaak de hongerdood, ondanks het hoge niveau aan voedingsstoffen rond de wortelkluit. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking wat betreft sterkte en frequentie van de bemesting.

Pot vol wortels: verpotten of niet

De wortels van planten in pot hebben maar een beperkte ruimte om te groeien. Als je ze niet regelmatig verpot, zullen de wortels in een cirkel gaan groeien, waardoor de pot steeds verder dichtgroeit en er minder ruimte overblijft voor voedselrijke potgrond. Signalen van een plant met een pot vol wortels zijn wortels die onderaan door de afvoergaten of bovenaan uit de potgrond komen, plastic potten die vervormen door de worteldruk, vertraagde of stilgevallen groei, een dorstige plant die geen water opneemt en bladeren met bruine randen.

Maak bij het verpotten van zo’n plant de dichte, compacte wortelkluit goed los met je vingers zodat de wortels in de nieuwe pot vrij kunnen groeien. Lukt dat niet, dan zul je de kluit moeten doorsnijden; snijd hem rondom op vier plekken in en kerf in de onderkant een grote X. Geen zorgen, het mag dan een brute ingreep lijken, maar je plant kan ertegen; op deze manier krijgen de wortels de kans om uit de wurggreep van de buitenste wortels te ontsnappen.

Er is iets voor te zeggen om je planten niet over te potten. Sommige planten die we binnen houden, hebben de potentie om uit te groeien tot reuzen: een volwassen citroenboom kan 4-8 m hoog worden, en een loquat is al net zo ambitieus. Een kamerplant van dat formaat is gewoon niet handig en de wortels inperken in een pot is een manier om de groei te beperken.

Handbestuiving

Goed, je hebt wekenlang trouw water gegeven, je hebt de voedingsvoorschriften naar de letter gevolgd, je hebt elk spoortje van een plaag uitgeroeid, je hebt de mooiste en gezondste planten ter wereld… en toch vallen de bloemen vruchteloos af. Waarschijnlijk is dat een kwestie van bestuiving en is het tijd om te doen wat vogels en bijen doen, vooral die laatste.

Planten die buiten groeien, worden vanzelf bestoven door vliegende insecten, maar binnen zal dat niet gauw gebeuren. Je planten hebben dan ook wat hulp nodig bij de stuifmeeloverdracht. Bij tomaten, paprika’s, pepers en aubergines tik je even zacht tegen de bloemen – dat zou genoeg moeten zijn om te zorgen dat de bloemen zichzelf bestuiven. Bij veel fruitsoorten, waaronder citrusvruchten, gebruik je een wattenstaafje of schoon penseeltje. Kietel de meeldraden in de bloem heel zacht: op het wattenstaafje (of penseeltje) zal zich stuifmeel verzamelen, dat je zo van bloem naar bloem brengt. Door het op deze manier te doen speel je dus in feite voor bij.

Get up and grow

get up and grow boek 9789089898654Bovenstaande tekst is afkomstig uit het boek “Get up and grow” (ISBN: 9789089898654) van Lucy Hutchings.

Dat je niet altijd veel ruimte buiten nodig hebt als je kruiden, fruit en groenten wilt verbouwen, laat Lucy Hutchings je in dit boek zien.

Get Up and Grow biedt inspiratie om je huis en tuin stijlvol en groen in te richten en tegelijkertijd praktisch te houden. Met projecten voor kruiden, fruit en groenten – van een saladetrolley en een specerijentuintje tot een eetbare muurtuin en kruidenplankjes voor het raam.

Door slim gebruik te maken van potten en van de ruimte, met kennis van planten en met oog voor design laat Lucy zien hoe iedereen in feite alles kan kweken in de achtertuin, op het balkon, in de keuken en zelfs rond je bureau.

Lucy Hutchings is ook te volgen op haar populaire Instagram account op @shegrowsveg.

O.a. te koop via Bol.com.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee