12 tips voor een moestuin in potten, bakken en kistjes
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
moestuin in pot, bak of kist
Moestuin

12 tips voor een moestuin in potten, bakken en kistjes

Wie groente wil kweken en een kleine tuin heeft of alleen een terras, moet slim zijn. Zet een tuintafel neer en begin daarop een moestuin in potten, bakken en kistjes.

 1. Reserveer voor de minimoestuin een tafeltje in een beschut, licht en zonnig hoekje
 2. Mix potten van glas en keramiek met houten wijn- en fruitkistjes en bakken van blik en zink. Hoe gevarieerder hoe leuker. Bouw en stapel naar hartenlust.
 3. De belangrijkste voorwaarden voor succes van een moestuin in potten: voldoende zon, een goede kwaliteit potgrond en genoeg water.
 4. Voeg af en toe wat vloeibare plantenvoeding aan het water toe. Planten in pot hebben meer voeding nodig dan planten in de vollegrond.
 5. De hele dag in de volle zon kan te veel van het goede zijn voor de planten. Zet een parasol op boven de moestafel.
 6. Bekleed houten kistjes met dik plastic dat je  vastzet met een niettang. Maak gaten aan de onderkant zodat het water gemakkelijk kan weglopen. Een jonge frambozenplant is een aanrader voor beginnende moestuinierder, zo makkelijk is die in de omgang.
 7. Zet zaailingen in een glazen pot met water, dat ziet er leuk uit en je kunt het proces van wortelschieten op de voet volgen.
 8. Voor planten in terracotta potten geldt: zorg voor scherven of hydrokorrels op de bodem voor een goede afwatering.
 9. Draai potten met planten geregeld zodat ze van alle kanten zon krijgen en op die manier mooi in vorm blijven groeien.
 10. Tomaten, pepers en kruiden; zet elke plant in zijn eigen pot of zak. Dat is ideaal, want zo kun je ze eenvoudig de individuele zorg geven die ze nodig hebben. Zo hebben tomaten de ruimte nodig, veel voedingsstoffen en water. Sommige kruiden daarentegen, zoals rozemarijn en tijm, staan het liefst in wat arme, droge grond. Het voordeel van een plantenzak is dat hij na de laatste oogst kan worden opgevouwen en opgeborgen.
 11. Kies voor een moestuin in potten en zakken groentevariëteiten die compact genoeg zijn, zoals minisla. Ook leuk en heel geschikt om in een pot te kweken zijn de kogelronde Parijse worteltjes. Vanaf april tot eind juli direct buiten zaaien.
 12. Kruidenplanten die je bij de supermarkt koopt, zijn vaak samengesteld uit meerdere stekjes. Deel ze thuis direct en zet ze over in speciale zaai- of stekgrond. Geef ze de ruimte zodat ze kunnen uitgroeien tot stevige, gezonde planten.

Meer lezen

2 reacties op “12 tips voor een moestuin in potten, bakken en kistjes”

 1. Jop schreef:

  Ik ben op zoek naar een vloeibare plantenvoeding (voor groei en bloei fase) zodat mijn balkon moestuin voldoende voeding blijft krijgen. We pakken het goed aan dit jaar ;)

  Heb je misschien een tip welk merk te kiezen?

 2. Fia schreef:

  Ik moet nog beginnen .De moestuintafel staat net in elkaar een zak aarde is te weinig.Ik vinde site van jullie erg leuk zeker voor beginners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee