Fruit op het terras - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
fruit
Buiten

Fruit op het terras

fruitVanuit je loungestoel een knalrode aardbei uit pot snoepen, aan tafel een toetje maken van ter plekke geplukt fruit, dat is ultiem zomergeluk! Het goede nieuws is dat daar niet per se een moestuin voor nodig is. Met leibomen, zuilbomen, mini-trees en planten in pot volstaat een zonnig terras.

Leibomen zijn ideaal omdat ze nauwelijks ruimte innemen. Gebruik gevel, schutting en schuurmuur voor het kweken van leifruit. Appel, peer, kers, pruim, perzik, nectarine en vijg zijn allemaal geschikt. Plant de boom op een zonnige plaats op het zuiden, zodat het fruit goed rijpt. Stenen muren hebben het voordeel dat ze ’s avonds nog nagloeien van een zonnige dag. Daar kan fruit mooi van profiteren.

Appel en peer nemen ook genoegen met een minder beschutte plaats. Leid ze bijvoorbeeld over een rozenboog voor een idyllische doorgang van terras naar tuin. Ook druif, kiwi, braam, framboos, tayberry, loganberry en Japanse wijnbes lenen zich voor een muurtuin. Leid ze tegen een klimrek of langs strakgespannen draden.

In potten en bakken

    • Rode en witte aalbes, kruisbes, zwarte en blauwe bes kunnen goed in potten en bakken. Van aal- en kruisbes zijn er ook decoratieve stamboompjes.
    • Appels en peren: laagstamappel en -peer groeien prima in een grote pot of bak. Net als zuilvormige appel- en perenbomen. Ideaal zijn mini-trees, kleine, smalle appel- en perenbomen die niet gesnoeid hoeven te worden, minitree.nl

Lees ook: 13x tips voor een moestuin in potten, bakken en kistjes  

Extra aandacht

In deze tijd van het jaar koop je bomen en struiken die in pot zijn gekweekt. Zet ze in een grote pot of bak gevuld met potgrond. Belangrijk voor een gezonde groei is een drainagelaag van hydrokorrels of potscherven en voldoende afvoergaten. Voorkom dat de grond lang nat blijft. Zet je het fruit in de vollegrond, maak de grond dan los en onkruidvrij. Zet de planten even diep als ze in de pot staan. Zorg dat de bovenkant van de kluit op gelijke hoogte komt met de omringende grond. Geef de eerste weken na het planten dagelijks water.

Ongewoon lekker

Naast gewone aardbeien, frambozen en bessen is het leuk om onalledaagse soorten te kweken, omdat die niet of nauwelijks in de winkel te koop zijn, zoals ananasaardbei (witte vruchten) en gele frambozen. Kiwi-bes doet het goed in een pot of bak en je plukt er kleine zoete vruchten van. Decoratief en friszoet is lampionbes, een eenjarige plant die je in het voorjaar zaait. Op een zonnig terras voelt ook het citrusboompje zich thuis. Maar houd er rekening mee dat hij ’s winters naar binnen moet.

Handige adressen

  • Baldur voor bijzonder terrasfruit, van terrasframboos tot klimaardbei en zuilabrikoos.
  • Fruitbomen voor kiwi-bes, patio-fruitboompjes en duobomen (bijvoorbeeld twee soorten peren aan een boom).
  • Houtwal voor de overzichtelijke snoeikalender met tips voor vrijwel al het fruit dat we hier noemen.

Fotografie: iStockphoto. Tekst: Thea Seinen

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee