Zonnebloem: Woonplant van de maand juni - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Zonnebloem
Kamerplanten

Zonnebloem: Woonplant van de maand juni

Zonnebloem (Helianthus) wordt niet zo hoog als de tuinvariant, maar biedt wel die unieke, vrolijke felgele bloemen en het donkere hart van een echte zonnebloem met daaronder mooi donkergroen blad. Perfect gezelschap voor op het aanrecht, de (tuin)tafel, een werkkamer of willekeurig welke ruimte wel een vleugje zomer kan gebruiken. Zet er een paar bij elkaar in een bak of in een groepje, voor het gevoel van een bloeiende akker. Daar mag een vleugje lila of paars bij, om al het geel visueel wat af te koelen.

Herkomst

Zonnebloem komt uit Noord- en Zuid-Amerika, maar gedijt ook uitstekend in Europa en andere gematigde klimaatstreken. Het is een eenjarig gewas met enorme groeikracht, vanuit een zonnebloemzaadje groeit in enkele maanden een prachtige gele zonnebloem.

Keuze assortiment Zonnebloem

Zonnebloem is vooral bekend als tuinplant: één hoge stengel met daarop één enorme bloem. Het aanbod op pot is compacter en wordt zo veredeld dat er geen stuifmeel vrijkomt. Hierdoor blijft het hart mooi donker en vormt het een fraai contrast met de gele bloemblaadjes. De zonnebloemen zoals Vincent van Gogh ze schilderde, gele lintbloemen met een donker hart, worden het meest aangevoerd als snijbloem en als potplant. Maar er zijn ook pot-zonnebloemen met een geel of bruin hart en met citroenkleurige, oranje of rode lintbloemen. Mooie cultivarnamen als Sunsation of Funshine zijn dan ook toepasselijk gekozen.

Verzorgingstips voor Zonnebloem

  • Zonnebloem – de naam zegt het al – houdt van zon en kan veel licht hebben.
  • De plant heeft veel water nodig, de kluit mag altijd een beetje vochtig zijn.
  • Verwelkte bloemen kunnen worden weggehaald, dan krijgen nieuwe knoppen meer ruimte.
  • Eens per week een beetje plantenvoeding houdt de bloei er in.

Meer lezen

Eén reactie op “Zonnebloem: Woonplant van de maand juni”

  1. Bregje Wieggerinck schreef:

    Heyy dit is een super idee voor mijn woonkamer, een paar zonnebloemen bij elkaar geven een leuk uitzicht en zal ook zorgen voor vrolijkheid. Wie wordt niet vrolijk van bloemen hé. Bedankt voor de tips. Ik zal ze meenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee