Bloemen van de maand juli: zomerbloemen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Zomerbloemen
Bloemen

Bloemen van de maand juli: zomerbloemen

Stralende kleuren en sprekende vormen: zonnebloem (Helianthus), moederkruid (Tanacetum) en lamsoor (Limonium sinuatum) vormen samen een veelzijdig trio dat in volume en vorm spannende boeketten oplevert en ook heel geschikt is voor luchtige plukboeketten. Ze staan gedrieën op de bloemenagenda omdat ze zon, bloeiende velden en zee vertegenwoordigen, drie dingen die bij uitstek geassocieerd worden met de zomer.

Zomerbloemen passen naadloos bij de woontrend waarin groen en natuur balans bieden tegen de oprukkende technologie in huis: ‘smart’ gaat in dit geval prima samen met ‘hart’.

Team Zomerbloemen

Zonnebloem is zeer herkenbaar: een stevige, iets harige steel met die aan de bovenkant een dikke knop vormt waar een grote bloem met een donker hart uit tevoorschijn komt. Er zijn ook zonnebloemen met een groen hart en met een pluizige bloem, de lengte van de snijzonnebloem ligt meestal tussen de 50-60 cm.

Moederkruid heeft kleine witte bloemen en een geel hart. De bloem ruikt kruidachtig en de stengels worden maximaal 60 cm. Deze bloem heeft een  eenvoudige, natuurlijke uitstraling die heel fris is en het gevoel van een veldbloem opwekt.

Lamsoor is meestal blauw en soms gele, lila, roze of tweekleurig. Deze bloem groeit in het wild op kwelders en in gebieden die te maken hebben met getijen, hij brengt een kustgevoel in een boeket. Ook deze snijbloem heeft een lengte van 50-60 cm.

Keuze assortiment

Zonnebloemen zoals Vincent van Gogh ze schilderde – gele lintbloemen met een donker hart – worden het meest aangevoerd, maar er zijn ook variëteiten met een geel of bruin hart en met citroenkleurige, oranje of rode lintbloemen. Ook zijn er enkel- en gevuldbloemigen. Er is zelfs een zonnebloem met een bloem die rechtop staat. De meeste zonnebloemen worden niet op naam maar onder de noe¬mer groot- of kleinbloemig verhandeld. De meest voorkomende cultivar is Helianthus ‘Sunrich Orange’.

Moederkruid biedt enkelbloemige en dubbelbloemige variëteiten in wit en geel, al is er ook geverfd moederkruid op de markt. Enkelbloemig bestaat de snijbloem uit krans van witte straalbloemen rondom een hartje van buisbloemen. Bij sommige soorten ontbreken de straalbloemen, waardoor ze ogen als compacte knoopjes. Het blad ruikt heerlijk kruidig.

Lamsoor kent verschil tussen Limonium cultivars en Limonium sinuatum. Deze wordt vooral verkocht onder de naam Statice en biedt felle kleuren, waarbij blauw de hoofdtoon voert. Er zijn ook lila, roze en tweekleurige. Limonium cultivars bieden eveneens vertakkende soorten, vol kleine bloemetjes in grijs, blauw of lilatinten.

Verzorgingstips voor zomerbloemen

  • Snijd een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes.
  • Gebruik een schone (glazen) vaas en vul deze met ongeveer 7 cm kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg bij Zomerbloeiers altijd snijbloemenvoedsel aan het water toe.
  • Ideaal is een omgevingstemperatuur van maximaal 20 °C.
  • Zet Zomerbloeiers niet op de tocht, in de volle zon of naast de fruitschaal.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater: Zomerbloeiers zijn dorstige bloemen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee