Zomerbollen in bloei: dahlia's en gladiolen
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Zomerbollen in bloei: dahlia's
Adressen

Zomerbollen in bloei: dahlia’s en gladiolen

Zomerbollen in bloei: dahlia'sDaar zijn ze dan, de dahlia’s en gladiolen die in het voorjaar als zomerbollen in de grond zijn gegaan! Een feestelijke verrassing voor een mooie lange nazomer. Combineer ze op kleur en vorm, in de tuin en op het terras. Ton sur ton zet de toon op het brocante tafeltje (zie foto boven). Door te kiezen voor kleuren die dicht bij elkaar liggen zoals roze, rood en paars ontstaat een klassiek stilleven. Het contrast zit hem vooral in de verschillende bloemvormen: van pompon- tot cactusdahlia.

Mix van dahlia’s: D. ‘Good Earth’, ‘Peppermint Splash’, ‘Martina’, ‘Match’, ‘Eternal Snow’ en de paars bloeiende Sinningia ‘Sonata’. Bijzettafel (clayre-eef.com), houten paneeldeuren (burbriantiek.nl) en emaillen voorwerpen (privébezit).

Zomerbollen in de border
 Zomerbollen in bloei: witte dahlia's en gele gladiolen

Fantastische snijbloemen zijn het, maar dahlia’s en gladiolen doen het ook erg goed tussen de vaste planten in de border. Dat geldt vooral voor anemoonbloemige dahlia’s en middelgrote en kleinbloemige gladiolen. Plant ze voor een natuurlijk effect op een losse manier tussen het andere groen. Voor mooie grote bloemen verwijder je de zijknoppen én zijscheuten die direct onder de bovenste knop groeien. De plant zal dan alle energie steken in de bloem. Als die is uitgebloeid, ontstaan er vanzelf nieuwe scheuten en knoppen. Haal uitgebloeide bloemen weg

Op bovenstaande foto van links naar rechts: Gladiolus ‘Cream Perfection’, Dahlia ‘Classic Swanlake’ en de gele gladiool ‘Route du Soleil’. Bankje (clayre-eef.com).

Zomerbollen op vaas

Zomerbollen in bloei: pompondahlia's in theepot-vaasDahlia’s zijn er in allerlei vormen. De meest compacte is de kogelronde pompon, zoals deze ‘Eveline’. Snijd de bloemen bij voorkeur ’s ochtends of ‘s avonds en steek de stelen een paar seconden in kokend water. Ze blijven zo langer vers.
Gladiolen pluk je als de onderste bloem kleur krijgt. De rest van de bloemen openen zich in de vaas.

Prachtig contrast: pompondahlia ‘Evelien’ en cactusdahlia ‘Bora Bora’. Op de achtergrond een sierkooltje. Borden (clayre-eef.com).

Zomerbollen bewaren

Zowel dahlia’s als gladiolen (op een enkele variëteit na) zijn niet winterhard. Haal ze na de eerste nachtvorst uit de grond. Voor de gladiool geldt: breek de oude verschrompelde bol af, de nieuwe knolletjes zorgen voor het voortbestaan.
• Snoei het groen van dahlia en gladiool terug tot ongeveer 10 cm en droog ze.
• Bewaar de knollen in een kistje en bedek ze met droge turfmolm of zaagsel.
• Zet het kistje op een koele, donkere plaats. De knollen mogen niet te nat zijn maar ook niet indrogen.
• Vergeet ze niet te labelen anders weet je volgend voorjaar niet meer welke je waar moet planten.

Zomerbollen planten

Dahlia’s en gladiolenknollen plant je in het voorjaar, van april tot eind mei.
• Dahlia’s plant je net onder de oppervlakte. Hoge soorten 50 à 60 cm uit elkaar, de lagere 25 à 30 cm.
• Ze doen het in elke grondsoort, als die maar goed doorlatend is, voldoende vocht vasthoudt en veel voedingsstoffen bevat (regelmatig bijmesten).
• Zoek een beschut plekje in de zon of halfschaduw uit. Niet te veel schaduw want dan krijg je slappe planten met weinig bloemen.
• Gladiolen plant je in mei, twee maal zo diep als de bol hoog is. Vul het plantgat met mest en compost voor een goede start. Tip: als je ze met een interval van 10-14 dagen plant krijg je een gespreide bloei. Ze houden net als dahlia’s van zon.
• De meeste gladiolen en dahlia’s hebben ondersteuning nodig, anders bezwijken ze onder een fikse regenbui of windvlaag.

Beste adressen voor dahlia’s en gladiolen

challagladiolen.nl, kwekerij van Hermin Challa. Gespecialiseerd in moderne gladiolen met nieuwe kleuren die ook goed passen in de vaste plantentuin. Open dagen in augustus.
tuinflora.com, naast grootbloemige gladiolen ook de kleinbloemige, winterharde (!) Nanus.
historischebloembollen.nl, bijzondere gladiolen en dahlia’s (ook oude rassen).
geerlings-dahlia.nl, enorm assortiment dahlia’s, plus show- en pluktuin (open in september en oktober)
verberghe.nl, webshop met grote keuze uit dahlia’s en gladiolen. Je kunt er ook terecht voor de winterharde (!) Gladiolus communis ssp. Byzantinus.
youtulip.nl, online verkoop van dahlia’s en gladiolen, waaronder de natuurlijk ogende en geurende Gladiolus callianthus (Abessijnse gladiool).
dahliashop.nl, webwinkel met dahlia’s uit eigen kwekerij. Je kunt zoeken op naam, soort, kleur en hoogte.
dinekelogtenberg.nl, kwekerij De Boschhoeve.

Fotografie: Anne Verdoes/iBulb. Tekst: Renée Kwak

 

Meer lezen

Eén reactie op “Zomerbollen in bloei: dahlia’s en gladiolen”

  1. wim sandbrink schreef:

    ik vind het erg goed verwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee