5 vragen en antwoorden over zomerbollen
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Dahlia
Bloemen

5 vragen en antwoorden over zomerbollen

Het is een wonder, dat uit zoiets onooglijks als zomerbollen en –knollen de mooiste bloemen groeien. Een van onze zomerfavorieten is de dahlia, die uit de knol op de foto hieronder komt.
Dahlia’s vrolijken elke border op en zijn een feest in potten op het terras. Dahlia’s kunnen tot ruim een meter omhoog schieten. Met een steuntje in de rug bloeien deze zonaanbidders, die in alle soorten en kleuren van de regenboog verkrijgbaar zijn, tot ver in het najaar. Vergeet niet elke ochtend een rondje te doen om uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Vraag 1: Wanneer plant je zomerbollen?

Antwoord: Voor de meeste bollen geldt: als de kans op nachtvorst voorbij is. Meestal is dit vanaf eind april en in de hele maand mei. Lelies kunnen al eerder de grond in, omdat die minder vorstgevoelig zijn.

Vraag 2: Wat is een mooie plek?

Antwoord: Zomerbollen zijn heel geschikt om de border mee op of aan te vullen. Met hun vaak fantastische kleuren zorgen ze voor mooie accenten tussen het groen. Eigenlijk voelen ze zich overal wel thuis, ook in voedingsarme grond, omdat ze in de bol wat ‘reservevoedsel’ hebben. Kies liefst een zonnige plek, dan is er de meeste kans op een rijke bloei. Overigens kunnen zomerbollen ook in een pot worden geplant, met name laagblijvende dahlia’s en knolbegonia’ s zijn daar heel geschikt voor. Zorg voor gaten onder in de pot voor een goede afwatering.

Vraag 3: Hoe moet je zomerbollen planten?

Antwoord: Zomerbollen hoeven niet altijd ‘tweemaal zo diep’ te worden geplant, zoals de vuistregel is bij voorjaarsbollen. Kijk per soort op de gebruiksaanwijzing wat de beste diepte is. Wil je de bollen hier en daar tussen andere planten in de border zetten, graaf dan een klein gat met een plantenschepje of een speciale bollenplanter en plant de bol met de groeipunt (het ‘neusje’) naar boven. Bestrooi met aarde en druk die licht aan. Wil je de bollen bij elkaar zetten, graaf de grond dan tot de juiste diepte uit, druk de bollen op enige afstand van elkaar voorzichtig in de grond en dek af met de uitgegraven grond. Even besproeien, als het niet direct daarna gaat regenen.

Allium

Allium

Vraag 4: Wat als ze niet opkomen?

Antwoord: Dan kan het zijn dat de plek waar de zomerbollen zijn geplant te veel schaduw krijgt. Ook in te natte grond zullen bollen meestal niet gedijen. Is de aarde zwaar en compact, vermeng die dan met compost of grof zand.

Vraag 5: Komen ze volgend jaar terug?

Antwoord: Omdat zomerbollen, met uitzondering van lelies, niet tegen vorst kunnen, moeten ze worden gerooid. Haal ze daarom na de eerste nachtvorst, als het loof zwart geworden is, uit de grond en laat ze drogen op een koele plek. Wikkel ze droog in een oude krant of leg ze in een bak met droog turfstrooisel. In het voorjaar kunnen ze opnieuw de grond in.

Zomerbollen bloeikalender

Mei – augustus: anemoon
Mei – juli: allium
Juni – augustus: lelie
Juni – oktober: begonia
Juli – september: gladiool
Juli – oktober: dahlia

Tekst: Kristel Engelen

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee