Zo werkt het zout in een waterontharder - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
waterontharder
Huis

Zo werkt het zout in een waterontharder

Moet je met zout de waterontharder bijvullen? Het zout is een belangrijk onderdeel van de ontharder om goed te kunnen werken. Zonder zout zal kalk namelijk alsnog via jouw kranen naar buiten komen. Je moet er daarom voor zorgen dat je alles zo goed mogelijk bijhoudt en het zout op de juiste momenten bijvult. Voordat je hiermee van start kan gaan moet je weten hoe het allemaal in zijn werk gaat. En hoe werkt het om de kalk weg te halen uit jouw leidingen? Na het lezen van onderstaande informatie kan je jouw waterontharder op de juiste manier onderhouden.

Het wegvoeren van de kalk

Het zout in de waterontharder is een product dat speciaal gemaakt is voor het weghalen van kalk uit de harskolom. Iedere dag vangt de ontharder kalk op uit het water dat door jouw leidingen stroomt, zodat dit niet in jouw huishouden terecht komt. De kalk blijft achter in de harskolom die in de waterontharder aanwezig is. Wanneer de harskolom verzadigd is, wordt deze schoongespoeld met zoutwater. De waterontharder past zich aan naar de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Kijk hiervoor goed naar jouw verbruik en pas hier de capaciteit van de waterontharder op aan. Tijdens het spoelen (regenereren) laat de kalk los van het hars en hecht het zich aan het zout, waarna het samen het riool in gaat. Jij voorkomt hiermee dat je weer hard water in het huishouden hebt en niet van alle gemakken kan profiteren die de waterontharder jou kan geven. Doordat het zoute water wordt afgevoerd naar de riolering komt er geen zoutwater uit de kraan.

Enkele voordelen van een waterontharder

Een waterontharder kopen kan jou meerdere voordelen opleveren. Het grootste voordeel is dat er geen kalk meer in het water zit. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe harder het water aanvoelt. Je merkt dit direct terug aan je huid. Na het douchen voelt de huid veel harder aan en hebben veel mensen last van een jeukende of geïrriteerde huid. Met zacht water blijft de vetlaag van de huid behouden, waardoor deze lekker zacht aanvoelt. Een ander voordeel is dat je geen kalkaanslag meer op jouw sanitair hebt. Als je iedere keer bezig bent om de kalk weg te halen, is een waterontharder een goede manier om tijd te besparen met de schoonmaak. Tevens hoef je geen agressieve schoonmaakmiddelen meer te gebruiken. Ook lost door het zachte water de bestaande kalkaanslag op.

De juiste keuze

Voordat je van bovenstaande voordelen kan genieten, moet je een waterontharder kopen die volledig bij je past. Hiervoor kijk je als eerste naar het huishouden en het huidige verbruik. Ieder model kan een bepaald verbruik aan en dit moet je dus allemaal op elkaar afstemmen. Zodra je dit goed op een rijtje hebt gezet, kan je ook nog naar de afmetingen van de waterontharder kijken. Deze pas je aan op de beschikbare ruimte die je hebt om het apparaat in de woning te plaatsen. Aan de hand van jouw wensen kan je de specificaties vinden die het beste bij je passen en waardoor je geniet van zachter water in het huishouden. Hiervoor is vaak een advies aan huis van de leverancier aan te raden. Zo word je direct van de juiste informatie voorzien.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee