Welke verschillende waterontharders zijn er? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
waterontharder
Huis

Welke verschillende waterontharders zijn er?

Een waterontharder is een apparaat dat harde mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer uit het water haalt. Deze mineralen kunnen problemen in huis veroorzaken, zoals verstopte leidingen, bevlekte armaturen en een droge huid. Waterontharders zijn ontworpen om het water bruikbaarder te maken voor huishoudelijke taken, zoals afwassen of de was doen. Meestal werkt een waterontharder door hard water door een tank te laten lopen die is gevuld met harsparels die zijn bedekt met natriumionen. De harsparels trekken de harde mineralen in het water aan en wisselen deze uit voor natriumionen. Dit proces wordt ionenuitwisseling genoemd en het verwijdert effectief de harde mineralen uit het water. Zodra de harsparels al hun natriumionen hebben ingewisseld voor harde minerale ionen, moeten ze worden geregenereerd door ze te spoelen met zout water, waardoor de hardheidsionen worden vervangen door nieuwe natriumionen. Waterontharders zijn er in verschillende vormen, welke dit zijn kun je hieronder lezen.

Magneetontharders

Een magneetontharder onthard slechts voor een paar seconden, waardoor het niet geschikt is voor huishoudens. Het effect is namelijk minimaal, omdat het maar een aantal seconden werkt. Een magneetontharder is wel geschikt voor sommige industriële omgevingen waar een constante waterstroom is, een vaste (lage) temperatuur en als de magneetvelden optimaal afgesteld zijn.

Keramische waterontharder

Calcium en magnesiumionen kristalliseren onder bepaalde omstandigheden en dat is de reden waarom je aanslag krijgt. In een keramische waterontharder zitten keramische parels waar de aanslag niet aan kan hechten. Daardoor schieten deze kristallen (de aanslag) na 5 tot 10 seconden weer weg en stromen ze met het water mee. Op die manier kan er dus geen kalkaanslag in de leidingen ontstaan. Deze kristallen zie je niet met het blote oog, maar ze kunnen zich niet hechten. Zonder deze ontharder blijven de losse ionen wel plakken en dat vormt uiteindelijk een ondergrond voor kalkaanslag.

Zoutontharders

Zoutontharders worden ook wel ionenwisselaars genoemd. Een zoutontharder wisselt de kalkaanslag vormende calcium en magnesium om met natrium. Dat betekent dat de calcium en magnesium via de afvoer worden weggespoeld en daarvoor in de plaats komt het gladde natrium uit de tap. Natrium is gladder dan calcium en magnesium, waardoor dit een effectieve manier is van water ontharden en het voorkomen van kalkaanslag. Er zijn echter ook mensen die liever geen zout gebruiken, gelukkig voor hen kun je een waterontharder zonder zout krijgen.

Wat zijn de nadelen van zoutontharders?

Als jij veel water drinkt uit de kraan, proef je dat er zout / natrium in zit.  Veel mensen vinden het geen prettig idee om zout / natrium binnen te krijgen via het leidingwater. Ook is natrium glad waardoor de douchevloer gevaarlijk glad kan worden.  Bovendien wordt 5 á 10% extra water gebruikt voor het spoelen van de ontharder, dit is voor de meeste mensen niet wenselijk. Natriumhoudend water heeft ook negatieve effecten voor vissen en planten. Tel daarbij de hoge investering op en de noodzakelijk aanwezige afvoer waardoor de installatiemogelijkheden beperkt zijn, dan is het logisch dat er steeds vaker voor een keramische ontharder wordt gekozen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee