Zo houd je je houten jaloezieën goed schoon - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Tips

Zo houd je je houten jaloezieën goed schoon

Heb je houten jaloezieën in huis? Dan is het, voor het behoud van de jaloezieën, van belang dat deze goed worden onderhouden. Dat kan door de jaloezieën een paar keer per jaar goed schoon te maken. Maar hoe maak je de jaloezieën goed schoon? Wij geven een aantal tips.

Houten jaloezieën schoonmaken

Jaloezieën vangen veel stof, maar toch worden deze niet vaak schoongemaakt. Er zijn allerlei verschillende soorten jaloezieën, bijvoorbeeld houten jaloezieën en PVC jaloezieën, en daarmee ook verschillende manieren om deze schoon te maken. Echter is er een vast stappenplan te volgen, welke voor iedere soort jaloezie geldt.

Stap 1: Jaloezieën afstoffen

Allereerst is het belangrijk de jaloezieën goed af te stoffen. Dit kan met een plumeau of microvezeldoek. Sluit de jaloezieën en neem zo eenvoudig het stof af. Met een microvezeldoek kun je zelfs stof uit de kleinste hoekjes wegnemen, doordat deze doek de stofdeeltjes absorbeert.

Stap 2: Reinigen met water

Vervolgens kun je de jaloezieën voorzichtig reinigen met water. Gebruik hierbij een licht vochtige doek. Wil je meer glans? Dan kun je ervoor kiezen om lemon olie te gebruiken. Deze olie wordt uit de schil van een citroen gehaald en is een natuurlijk schoonmaakmiddel. Ook kun je hier olijfolie voor gebruiken.

Stap 3: Alle kanten reinigen

Wil je de jaloezieën echt goed schoonmaken? Zorg er dan voor dat je beide kanten van de lamellen goed reinigt. Dat kun je doen door de lamellen af te nemen in de open stand en in gesloten stand in beide gekantelde richtingen. Kun je lastig bij kleine hoekjes komen? Gebruik hiervoor dan een oude tandenborstel. Ook met een stofzuiger met zachte borstel kun je de jaloezieën reinigen.

Stap 4: Afspoelen en drogen

Spoel de lamellen af met lauw water. Zorg ervoor dat je de jaloezieën niet te nat maakt. Neem de jaloezieën, na het schoonmaken, af met een zachte en droge doek om de jaloezieën zo te drogen.

Stap 5: Uithangen

Heb je de jaloezieën afgenomen met een droge doek? Dan nog kan het zijn dat ze niet overal helemaal droog zijn. Hang de jaloezie daarom helemaal uit, zodat ze nog eens extra goed kunnen drogen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee