Zo creëer je een kindvriendelijke tuin - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
kindvriendelijke tuin
Tuin

Zo creëer je een kindvriendelijke tuin

Zit je ‘s zomers graag in de tuin? Waarschijnlijk doe je dan elk jaar je best om deze er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Een fijn plekje voor jezelf, maar natuurlijk ook voor de kids. Waar moet je aan denken als je je tuin kindvriendelijk wil maken? In dit artikel vind je 5 tips om rekening mee te houden bij de herinrichting.

Water? Zorg voor omheining

Sluit je tuin aan op een sloot of heb je een vijver? Dan is het verstandig om hier hekjes omheen te plaatsen. Bij een vijver kan het ook helpen om een net erover te spannen, zodat een kind zelf niet bij het water kan.

Zachte ondergrond

Om je tuin kindvriendelijker te maken, is het goed om op enkele plekken een zachte ondergrond te gebruiken, zoals gras of zachte tegels. Hier kunnen kinderen fijn op spelen. Ook als ze in hun enthousiasme per ongeluk onderuit gaan, vallen ze niet al te hard.

Probeer grind als ondergrond juist te vermijden. Kinderen die hier overheen rennen kunnen hun stabiliteit verliezen. En doordat grind zo’n onregelmatige ondergrond is, kan vallen voor extra vervelende verwondingen zorgen.

Ruimte om te spelen

Kinderen willen een tuin om in te spelen. Maak hier ruimte voor in het uitdenken van je tuinontwerp. Zorg voor een speelhoek, waar je bijvoorbeeld een speeltafel, trampoline of opblaasbaar zwembad kwijt kan.

Ook met buitenspeelgoed, zoals een step of springtouw, zijn je kids lekker actief in de weer. Zorg ervoor dat je een handige opbergplek hebt voor deze spullen, zodat het niet in de tuin blijft rondslingeren.

Kindvriendelijke planten

Zelf wil je waarschijnlijk een tuin met mooie bloemen en planten. Let er wel op dat je kiest voor kindvriendelijke planten. Vermijd bijvoorbeeld vingerhoedskruid als je jonge kinderen hebt, want deze plant is giftig.

Als je het leuk vindt om je kind kennis te laten maken met het groen en de natuur, dan is het misschien leuk om in het beplante gedeelte stapstenen neer te leggen. Dit biedt een speelse manier om de tuin en alle plantjes te ontdekken.

En heeft je kind echt groene vingers? Dan is het leuk om hem of haar een eigen stukje tuin te geven om hier zelf bloemetjes te planten of een moestuintje te beginnen.

Tuingereedschap opbergen

Als je regelmatig in de tuin bezig bent, heb je je tuingereedschap graag makkelijk bij de hand. Maar je tuinschaar op de tafel laten liggen kan gevaarlijk zijn als kinderen erbij kunnen. Berg je gereedschap dus altijd goed op als je klaar bent met tuinieren, zodat deze geen risico vormen voor je kids.

De ideale tuin voor jou én je kids

De herinrichting van je tuin kan een hele klus zijn. Door te denken aan de kindvriendelijkheid kan je van jullie achtertuin de ideale ruimte maken voor jou én je kids! Komen er al allerlei ideeën in je op voor jullie mooie tuin?

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee