Zelf maken: ode aan het roodborstje
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Zelf maken: ode aan het roodborstje
DIY

Zelf maken: ode aan het roodborstje

Elke maand maakt onze styliste Laura Gommans een sfeerimpressie van het seizoen. Haar wintermoodboard is een ode aan het roodborstje. Laura: ‘Alles is gevonden in mijn eigen tuin. Zelfs veertjes mogen meedoen, en een in de steek gelaten eitje. De toefjes rood geven alles meer gloed.’
Ben je ook zo blij met die vrolijke, rooie rakkers die bij ons overwinteren en niet vertrekken als de vorst komt? Lok ze de tuin in, ze worden maar al te graag bijgevoederd.

Winterdelicatesse voor roodborstjes
Wil je ook dat jouw tuin ’s winters the place to be wordt voor roodborstjes en andere vogels? Plant dan besdragende bomen en struiken. Bessen bevatten veel vitaminen en zijn daarom een belangrijke voedselbron, vooral ook omdat er in die periode verder weinig ander voedsel is. Altijd goed zijn:
Hulst (Ilex aquifolium). Wintergroen, draagt van augustus tot diep in de winter prachtige rode of gele bessen. Kies een zelfbestuiver, anders heb je een mannelijke en vrouwelijke plant nodig om bessen te krijgen.
Meidoorn (Craetegus). De rode trosjes bessen hangen vanaf juli tot in december aan de boom.
Gelderse roos (Viburnum opulus) Heeft het hele najaar mooie trossen rode bessen. Vogels eten ze pas tegen het eind van de winter, als de vorst er overheen is geweest.

Ook smullen voor roodborstjes en andere vogels, en eye candy voor jezelf:
• Lijsterbes Sorbus aucuparia ‘Autumn Spire’. Deze nieuwe, kleine, zuilvormige lijsterbes zit nu vol met geeloranje bessen, het blad verkleurt paarsrood. In het voorjaar is het genieten van de witte bloemen. Hoogte: 4-5 m, geschikt voor vrijwel elke grond.
Krentenboompje Amelanchier rotundifolia ‘Helvetia’. Een miniversie van het bekende krentenboompje, heel geschikt voor een kleine tuin. In het najaar vol met purperzwarte ‘krentjes’ tussen het paarsrood verkleurende blad. Hoogte: tot 1,50 m, voorkeur voor een doorlatende, ietwat vochtige grond en zon.
Sneeuwbal (Viburnum betulifolium). De trossen rode bessen verschijnen na de bloei in juni met geurende witte schermbloemen. Het blad verkleurt in de herfst mooi geel. Hoogte: 2-3 m, niet te natte tuingrond, zon.
• Japanse bottelroos (Rosa rugosa). Helderrode bottels na én tijdens de roze bloei. De bottels zitten vol met vitamine C. Deze botanische struikroos wordt ca. 2 m hoog, houdt van goede tuingrond en zon.
• Rode vlier Sambucus nigra ‘Black Lace’. Zit in het najaar vol paarszwarte vlierbessen. De witroze schermbloemen steken in mei-juni erg mooi af bij het bijna zwarte, diep ingesneden blad. Hoogte: ca. 4 m, doet het vrijwel op elke grond, zon/halfschaduw.

Tip: vogels komen vooral af op rode en oranje bessen, witte en gele vruchten zien ze minder goed.

Fotografie: Bas van Tol/Studio 5982. Styling: Laura Gommans

 

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee