Tips voor een warm winterterras
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Winter terras warmte
Terras & styling

Tips voor een warm winterterras

De winter vraagt om voorzorgsmaatregelen in de tuin, maar als die eenmaal zijn getroffen doen zonnige uren op een warm winterterras niet onder voor de mooiste zomerdag.

Warm winterterras tip 1

Terrasbank in winteroutfit: de zomerkussens hebben plaatsgemaakt voor dikke schapenvachten, wollen kussens, warme plaids en dekens. Sneeuw of geen sneeuw, een houten slee tegen de wand is een sfeermaker van formaat. Trek een plaid om je heen en geniet van die winterse zonnestralen. De zon doen wonderen voor je weerstand, die juist op dit moment wel een boost kan gebruiken.

Warm winterterras tip 2

Ben je iemand voor een elektrische terrasverwarmer of juist voor een vuurschaal, vuurkorf of buitenhaard waarin je zelf hout stookt? Bij beide zit je er in elk geval lekker warm bij.

Warm winterterras tip 3

Zelf maken: geurlichtjes. Vul uitgeperste sinaasappelhelften met kaarsvet en een lont. Door kruidnagels in de rand te prikken verspreidt de schil een kruidige geur. Lonten en was, in allerlei kleuren via hetnieuwelicht.nu.

Even checken of zij er ook warm bij zitten of staan:

Vogels

Roodborstjes en pimpelmezen zijn nu niet alleen op zoek naar voedsel maar ook naar een warme slaapplek. Sally van tinnedpineapple.tumblr.com helpt ze een handje door vogelhuisjes te maken van gebruikte fleskurken. Een slimme vondst want kurk isoleert als de beste. Het vogelhuisje en andere creaties verkoopt Sally via etsy.com/shop/CarefullyCorked.

Planten

Lekker instoppen: dek de kluiten van vorstgevoelige tuinplanten zoals ijzerhard (Verbena bonariensis) en Afrikaanse lelie (Agapanthus) toe met een laag organisch materiaal. De afdeklaag werkt isolerend waardoor vorst minder snel grip krijgt op de wortels. Een goede mulchlaag bestaat uit stro, houtsnippers of tuinafval zoals snoeitakken, grasmaaisel of herfstbladeren. Gebruik geen eikenblad, dat verteert slecht en maakt de bodem uiteindelijk zuur.

Klimplanten

Heeft een klimplant extra warmte nodig? Hang er een verlichtingssnoer omheen. Ziet er sfeervol uit en helpt ook echt. Met name de ouderwetse lichtsnoeren (geen LED) geven veel warmte af. Vorstgevoelige klimplanten die daar baat bij hebben: sterjasmijn, passiebloem en sommige soorten Clematis.

Bomen

Over ter wereld zijn ze actief: wildbreiers of guerrilla-knitters. Onder het motto ‘de wereld kan wel wat kleur gebruiken’ versieren ze met hun zelfgemaakte breiwerken alles wat los en vast zit. Voor vorstgevoelige bomen zoals olijven, vijgen, cipressen en palmen is een bastwarmer een extra bescherming. Bovendien fleurt zo’n breisel de kale wintertuin flink op. Kijk voor uitleg en inspiratie op wildbreien.nl.

Is er een aanhoudende vorstperiode op komst? Zorg dan dat kwetsbare bomen van top tot teen zijn ingepakt met een thermohoes. Zo’n hoes is niet alleen windbestendig maar ook licht- en luchtdoorlatend waardoor hij de hele winter om de plant kan blijven. Ook half winterharde planten zoals kardoen en mammoetblad hebben baat bij zo’n jasje.

Tekst: Kristel Engelen

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee