Wat Zijn Bloembolglazen? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
bloembolglazen
Huis

Wat Zijn Bloembolglazen?

Wat zijn dat toch voor vazen, met die aparte bovenkant? Het zijn bloembolglazen: speciaal gemaakt om de groei van een bloembol te laten zien.

Geschiedenis

Het bestuderen van de groei en bloei van bloembollen is hoogstwaarschijnlijk de reden geweest dat men aan het begin van de achttiende eeuw bollen op glas is gaan kweken. Een eeuw na de tulpomanie brak in 1734 een hyacintenhype uit. Weer een eeuw later werden bloembollen goedkoper en daardoor meer mainstream. Het gevolg: een hausse aan  bloembolglazen, aangevoerd door het hyacintenglas.

bloembolglazen

Tips

  • Net als wij verliefd op bloembolglazen? Kijk je ogen uit bij Museum De Zwarte Tulp in Lisse dat een van de grootste verzamelingen bezit.
  • De Haarlemse Patricia Coccoris is bloembolglazen-expert, ze heeft een enorme verzameling en schreef er een boek over.
  • Hyacintenbollen hebben een speciale behandeling nodig: vul een bloembolglas met water en zet de bol na aankoop meteen in het glas. Het water mag de bol net niet raken. Zet de vaas met bol in een donkere, koele ruimte, een kelder bijvoorbeeld. Verplaats pas naar de warme woonkamer als de bloemknop uit de bol is. In het licht zal de hyacint zich langzaam ontwikkelen en zijn geur verspreiden. Vul het water geregeld bij.

bloembollenglazen

Meer weten over bloembolglazen? Lees het in H&G #2 2017, die verschijnt op 25 februari. En houd onze webshop in de gaten! (De witte minivaasjes, papavervaasjes, zijn van Petit Depot).

 

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee