Warmteterugwinning, hoe zit dat? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
warmte terugwinning
Huis

Warmteterugwinning, hoe zit dat?

Ventilatie is in veel moderne huizen erg belangrijk. Juist nu huizen steeds beter geïsoleerd worden. Tegelijkertijd is het natuurlijk altijd fijn om op de energierekening te besparen, ook voor wie kiest voor een ventilatiesysteem in huis. Dat is dankzij warmteterugwinning (ook wel WTW) nu mogelijk op een goede en duurzame manier. Wat is warmteterugwinning precies? En hoe werkt het?

Wat is warmteterugwinning?

Warmteterugwinning (ook wel WTW) is een manier van ventileren waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij WTW-ventilatie wordt de warme lucht niet zomaar afgevoerd, maar doorgegeven aan de koele lucht die via het ventilatiesysteem naar binnen stroomt. Zo is stoken niet voor niets, maar blijft warme lucht behouden. Dit kan een flinke besparing op de energierekening opleveren.

Bij koele lucht in de zomer geldt overigens precies het tegenovergestelde. De koele lucht die wordt afgevoerd wordt dan juist opgevangen door de warme lucht die naar binnen komt. Daardoor werkt de airco optimaal. In de winter verwarmt het systeem juist de buitenlucht voordat deze het huis in wordt geblazen.

Hoe werkt het precies?

Warmteterugwinning gaat via een warmtewisselaar. Een ventilator die is uitgerust voor warmteterugwinning zorgt ervoor dat de warmte wordt overgedragen in een warmtewisselaar. Zo kan warmte uit de woning worden hergebruikt. In de warmtewisselaar wordt de warmte van warme afgevoerde lucht doorgegeven aan de koude lucht die de ruimte binnenkomt.

Veel moderne WTW-systemen bieden een rendement van meer dan 95%. Dat kan dus een flinke besparing op de energierekening opleveren.

Extra voordeel

Een extra voordeel van warmteterugwinning is dat het systeem hiervoor is toegerust met speciale luchtfilters. Die filteren de lucht die wordt afgezogen en die de ruimte in wordt geblazen. Daarmee is men met een warmterugwinningssysteem verzekerd van frisse lucht in huis.

Warmte terugwinnen met een WTW unit

Voor warmteterugwinning is een WTW unit nodig. Deze is vaak al snel ruimschoots terug te verdienen. Ook is het een goede manier om de temperatuur in een pand te optimaliseren. Bovendien is warmteterugwinning goed voor het milieu, omdat het energieverbruik daalt. Sommige WTW-units zijn zelfs voorzien van een wififunctie, waardoor deze units via een smartphone bediend kunnen worden.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee