Voorkom vallen in tuin en woning met deze 3 tips - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
voorkomen vallen tuin woning
Tips

Voorkom vallen in tuin en woning met deze 3 tips

Als je op een fijne plek woont, huis helemaal naar jouw smaak ingericht, tuin met veel zorg en geduld helemaal opgebloeid, dan wil je er waarschijnlijk zo lang mogelijk blijven wonen. Of liever zelfs: nooit verhuizen. Nou, is dat heel goed mogelijk.

Het allerbelangrijkste is om het risico op een valpartij zo klein mogelijk te maken. Want hoe fit je nu ook bent, het is voor weinig mensen weggelegd om tot op hoge leeftijd onveranderd kwiek te blijven. Een valpartij kan leiden tot nare complicaties die lang kunnen duren of zelfs helemaal niet meer verdwijnen. Alle reden dus om je huis ‘valproof’ te maken met deze drie tips.

  • Ruim je looproutes op
  • Spullen die je veel gebruikt op heuphoogte (binnen en buiten)
  • Zorg voor goede verlichting

Opgeruimd is veilig

Het lijkt misschien logisch: natuurlijk zorg je ervoor dat je huis en tuin goed begaanbaar zijn. Zonder dat je over dingen heen moet stappen om in de schuur te komen. Of om een iets te grote plant heen moet draaien voordat je de deur van de trapkast open kan doen.

Toch blijkt dat de meeste struikelpartijen in en om huis gebeuren. Vaak het simpele gevolg van onopgeruimde looproutes. Als je ervoor zorgt dat de routes die je het meeste neemt in en om huis breed en vlak zijn, verklein je de kans om te vallen aanzienlijk.

tuinpad opruimen

Je kan deze checklist gebruiken voor je looproutes:

  • Verwijder drempels in huis. Een doorlopende vloer (bijvoorbeeld een gietvloer) geeft een luxe uitstraling en is veiliger. Heb je granieten drempels die je liever laat zitten? Dan kunnen drempelhulpen t.z.t. een uitkomst bieden.
  • Zijn er spullen, decoraties of planten die routes en doorgangen blokkeren? Zet ze aan de kant. Of, nog beter, ruim ze op.
  • Zijn er buiten stoepjes of op-en-afstapjes die glad worden? Tijd om die heel snel te vervangen voor materiaal dat algwerend is.
  • Laat natte ruimtes voorzien van antislipvloeren.
  • Garage en schuur, kelder en bijkeuken niet vergeten.
  • Wordt traplopen lastiger? Dan is een gebruikte traplift een ideale oplossing.

Tweedehands traplift?

Smienk Trapliften verkoopt gereviseerde trapliften, net zo veilig als een nieuwe, maar vaak duizenden euro’s goedkoper.

Makkelijk bij je gereedschap en pannen

De keuken, bijkeuken, schuur en garage, we brengen er nogal wat tijd door. Prettig om dat te kunnen blijven doen toch!

Een simpele maar effectieve manier om de kans op vallen door duizeligheid na bukken en overeind komen te voorkomen, is het plaatsen van je meest gebruikte spullen in lades op heuphoogte.

Overzichtelijk, geen positieduizeligheid en zo kan je meteen kritisch door je spullen gaan en alleen houden wat je daadwerkelijk gebruikt.

Verlichting

Van tuinpad naar voordeur, van hal naar bovenverdieping. Goed zicht door heldere verlichting maakt de kans op een val een stuk kleiner. Zorg er dus voor dat je met name je looproutes goed verlicht. Ideaal zijn slimme ledlampen. Zuinig in gebruik en als je ze op een slimme speaker aansluit kan je alles bedienen met je stem.

Toptip: ledstrips onder je traptreden. Ziet er strak uit en maakt dat elke afzonderlijke trede zichtbaar is.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee