Verhuizen of verbouwen, wat kies jij? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
verhuizen of verbouwen
Huis

Verhuizen of verbouwen, wat kies jij?

Na lang wikken wegen ben je er eigenlijk wel over uit dat je woning niet helemaal zo is zoals jij dat graag zou willen. Dan komt de grote keuze: ga je er met een verbouwing voor zorgen dat je weer helemaal blij bent met je woning of ga je verhuizen? Beide hebben ze voor- en nadelen. We helpen je graag op weg met dit artikel.

Verbouwen betekent je huidige woning upgraden

Woon je eigenlijk wel lekker, maar wil je toch graag een uitbouw, een extra kamer of een dakkapel? Dan kun je gewoon kiezen voor het verbouwen van je huidige woning. Voor sommige mensen is dat zelfs een soort hobby geworden: zij zijn continu op zoek naar nieuwe projectjes die ze kunnen uitvoeren in huis.

In principe is een verbouwing altijd een waardevermeerdering voor je huis. Je maakt de woning immers aantrekkelijker en beter voor de eventuele volgende bewoners. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je woning ook meteen goed te isoleren als je toch voor een verbouwing gaat. Zo investeer je ook meteen in de toekomstbestendigheid van je huis en bespaar je direct op je energiekosten. Dat is toch een leuke bijkomstigheid!

Verhuizen betekent een compleet nieuwe start

Als het geen optie is om je huidige woning aan te passen zoals jij het wil, dan is verhuizen een goed idee. Je kunt dan immers de nieuwe woning (nieuwbouw of bestaande bouw) helemaal laten aansluiten op de wensen die je hebt qua grootte en indeling. Maar het is natuurlijk wel een flinke stap in vergelijking met een aanpassing doen aan de plek waar je nu woont.

Voel je de paniek al opkomen bij al die veranderingen die op je afkomen? Zorg dat je de punten op de checklist voor verhuizen goed naleest en je eraan houdt. Dan komt het helemaal goed met die verhuizing.

Beide opties kosten geld

Je wilt natuurlijk graag weten wat verhuizen betekent voor je financiële huishouding. En dan begin je dus met zoekopdrachten als ‘hypotheek maandlasten’. In dit geval moet je natuurlijk wel écht helemaal opnieuw beginnen, dus maak een goede berekening en zorg dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Een verbouwing kost ook geld, maar die uitgave staat los van je maandelijkse hypotheeklasten. Denk hierbij eerder aan een bedrag dat je nodig hebt om de aannemer of het klussenbedrijf te kunnen betalen aan het einde van de verbouwing. Hier zou je dus spaargeld of een lening voor kunnen gebruiken.

Meer lezen

Eén reactie op “Verhuizen of verbouwen, wat kies jij?”

  1. Ivan schreef:

    Een verbouwing betekent ook vaak een waardeverhoging van je huis. Een modern betegelde badkamer of een verhoogde zolder doet het bij de verkoop vaak beter. Wel moet je zeker weten of er geen vergunning moet worden aangevraagd. Je weet hoe het zit: in Nederland kun je geen steen verleggen of er is een vergunning nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee