Veldboeket met Zeeuws knoopje - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Veldboeket met Zeeuws knoopje
Buiten

Veldboeket met Zeeuws knoopje

Veldboeket met Zeeuws knoopjeVul glazen vaasjes en flessen met Zeeuws knoopje (Astrantia), fijn siergras en andere ‘wilde’ bloemen, zoals fluitenkruid, vergeet-mij-nietjes en schijnanemoon. Bij elkaar uitgestald op een tafeltje of dienblad vormen ze een prachtig, zomers veldboeket.

Zeeuws knoopje op vaas
Zeeuws knoopje is een geweldige snijbloem, met name de major-soorten. In een vaas maken één of twee bloemen al indruk. Snij een stukje van de steel af en verwijder het onderste blad. Met bloemenvoedsel in het water blijven ze tot wel twee weken mooi.

Zeeuws knoopje in de tuin
In de border maakt Zeeuws knoopje de meeste indruk als hij in een groep wordt gezet, liefst verschillende soorten bij elkaar.  Een prachtige combi is Astrantia major ‘Berendien Stam’, witte bloemen met roze zweem, en de donkerroze bloeiende ‘Claret’. Astrantia is een vaste plant die het beste groeit op vochtige en voedzame klei- en leemgrond, in de zon en halfschaduw. Toch geplant op zandgrond? Verbeter de grond dan plaatselijk met compost of potgrond om het vocht en de voeding vast te houden. Gun de plant tijd om te groeien, na twee jaar zijn de bloemen mooi en vol.

Zeeuws knoopje in potten
Bloeiende astrantia’s in pot zijn nu te koop bij kwekers en tuincentra. Zet de pot op een beschutte plaats en plant hem eventueel volgend voorjaar uit in de border. Zorg wel voor een ruime pot met genoeg voeding, vocht en afwateringsmogelijkheden. Zeeuws knoopje heeft niet alleen zon maar ook schaduw nodig om te groeien.

Meer over Zeeuws knoopje
Het Zeeuws knoopje behoort toe de familie van schermbloemigen. De bloemen lijken schermvormig, maar zijn, als je goed kijkt, opgebouwd uit kransen met piepkleine bloemen met een rand van schutblaadjes. Van klein tot wat groter, in stralend wit en groenwit, in roze of donkerrood.

Over de Nederlandse bijnaam
De naam ‘Zeeuws knoopje’ is afgeleid van het zilveren knoopsieraad dat Walcherse heren vroeger op de tailleband van hun klederdracht droegen. De Latijnse naam van Zeeuws knoopje is afgeleid van ‘astrum’ dat ster betekent.

Hier koop je Zeeuws knoopje
Als plant bij: opvallendeplanten.nl, krijnspaan.nl en als ze bloeien bij de meeste tuincentra. Als zaad bij: vreeken.nl

Fotografie: Janne Peters/Picture Press/Hollandse Hoogte

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee