Varens: Woonplanten van de maand februari - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Varen
Kamerplanten

Varens: Woonplanten van de maand februari

Varens en hun verhaal
Van bossig tot gestileerd en van donkergroen tot zilverachtig grijsgroen, varens kennen vele vormen waarvan het blad onderling ook nog eens verschilt. De een heeft krullen, de ander meer veren en een derde doet helemaal niet aan franjes. Samen vormen ze een aantrekkelijke groene groep planten die past in de groeiende belangstelling voor botanische elementen en verzamelingen in huis, de zogenoemde Urban Jungle. Als extraatje helpen varens de lucht in huis gezond te houden.

Herkomst 
Varens behoren tot de oudste planten ter wereld. Er zijn fossiele resten gevonden van zo’n 420 miljoen jaar oud en lange tijd waren (boom)varens de meest voorkomende planten op het aardoppervlak. Steenkoollagen zijn onder andere opgebouwd uit afgestorven resten van varens. Er zijn zo’n 10.000 verschillende soorten die overal in vochtige streken groeien. Alleen in woestijnen en locaties met eeuwige sneeuw ontbreken varens in het landschap. De varens die als woonplant worden ingezet, komen uit tropische en subtropische streken.

Sporenplant
Varens vermeerderen zich door middel van sporen. Sporendoosjes bevinden zich meestal aan de onderzijde van het blad: langs nerven, bladranden, aan het einde van het blad of verspreid. Als de sporendoosjes rijp zijn, springen ze open en vallen de sporen op vochtige plekken waar varens van nature groeien.

Assortiment 
De populairste varens als woonplant zijn hertshoorn (Platycerium), nestvaren (Asplenium), apepootje (Davallia), blauwvaren (Phlebodium), venushaar (Adiantum), ijzervaren(Cyrtomium), vleugelvaren (Pteris) en Pellaea (dubbeltjesvaren) en de bekende krulvaren (Neprolepis).
Soorten met harder en stugger blad zijn makkelijker in de verzorging omdat ze iets minder vocht verdampen. Bij uitstek geschikt om als hangvaren in te zetten zijn nestvaren en hertshoorn.

Varens als kamerplant

Waar let u op bij de inkoop van varens? 

 • Zorg dat omvang, pot en hoogte met elkaar in verhouding zijn.
 • Bij een gemengde tray met varens dient er voldoende variatie in het aanbod te zitten.
 • De planten dienen voldoende vochtig te zijn. Zeker kleine potmaten drogen snel uit. Planten die te lang droog hebben gestaan, krijgen snel last van bladval, verdroogde bladeren of ingedroogde bladranden.
 • De planten moeten vrij zijn van geel blad. Het grijsbruine blad bij hertshoorn hoort bij de plant.
 • Controleer op dop- schild- of wolluis. Deze zijn vaak moeilijk te bestrijden in de afzetketen of bij de consument.
 • Bij transport en opslag van kamervarens dient de temperatuur minimaal 12-15 graden Celsius of hoger te zijn. Bij lagere temperaturen is het belangrijk dat de planten een hoes hebben om kouschade in de vorm van bladverkleuring te voorkomen. Bij temperaturen hoger dan 18 graden Celsius bestaat het risico van uitdroging van de planten.

Verzorgingstips voor consumenten 

 • Varens staan graag licht, maar niet in de volle zon.
 • Geef geen water in het hart, maar op de aarde en zorg dat de kluit altijd vochtig is.
 • Varens doen het goed op een plek met een hoge luchtvochtigheidsgraad zoals de keuken en de badkamer.
 • Komt de varen in een ruimte met droge lucht terecht, zet de sierpot dan in een mooie schaal met water, dat om de plant kan verdampen.
 • In het groeiseizoen om de 3-4 weken wat plantenvoeding geven.
 • Varens gedijen op regelmatig sproeien en nevelen.
 • Geel of oud blad kan worden verwijderd.

Foto’s en tekst: Mooiwatplantendoen.nl

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee