Tuincolumn: Veel als strategie - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
strategie
Algemeen

Tuincolumn: Veel als strategie

strategie

Elk seizoen op het Landje van de Boer begint met een bezoek aan zaadhandel Vreeken in Dordrecht. Een goed doordachte boodschappenlijst is hier van levensbelang. Want de keus is duizelingwekkend groot. Dat is natuurlijk fantastisch. Het is een ode aan ons eetbare erfgoed, al die vergeten groenten die Vreeken in ere houdt. Ook is het een ode aan de oneindige diversiteit van de natuur.

Maar er zijn grenzen aan wat een mens kan zaaien in één seizoen. Vandaar onze strakke boodschappenlijst. Toch belanden er elk jaar weer impulsaankopen in ons mandje. We vinden het dan al heel flink dat we maar voor vier soorten Oost-Indische kers zijn bezweken terwijl er drieënveertig varianten in de schappen stonden te lonken. Die natuurlijke drang naar veel en gevarieerd leeft blijkbaar ook in onszelf!

Lees ook: Tuincolumn: Kruid met kleuterkruid

Er zijn trouwens goede redenen om veel verschillende planten te willen telen, vooral in de moestuin. Elk seizoen is anders. Als je veel verschillende planten koestert, zit er altijd iets tussen dat het onder de specifieke omstandigheden goed doet. De ene keer kwakkelen de bonen en heb je een overvloed aan mais. Het andere jaar geeft de Japanse wijnbes weinig en buigen de aalbessentakken onder hun vracht. De roze Oost-Indische kers kwam maar matig op (ja, die bestaat en die konden we niet weerstaan…), maar de oranje klimmers hadden zichzelf uitgezaaid en bloeiden welig.

Wij vinden het al saai om een heel moestuinbed vol te zetten met één plant (dat doen we alleen met superlievelingen als knoflook, tuinbonen en courgette). Stel je voor om hele hectares van hetzelfde gewas te telen. En dat de weersomstandigheden dan tegen zitten voor het gewas dat jij hebt staan… Logisch dat de beroepsteelt de omstandigheden wil beheersen met irrigatiesystemen, lichtbakken en kassen.

Onze strategie is juist om in te zetten op alle nummertjes van de roulette. Het mooie is dat de natuur veel vrijgeviger is dan de croupier. Slaat je zaadje aan, dan krijg je je inleg in honderdvoud of duizendvoud terug! Of het nu om bonen gaat, of mais, courgette of pompoen, tomaat of Oost-Indische kers. Dat weegt altijd royaal op tegen de zielenpoten die nooit opkwamen, kwakkelden of door de slakken werden opgegeten. Psychologisch werkt het ook nog eens zo dat de successen ons bijblijven en dat wat nooit opkwam meestal niet wordt gemist. Ook in dat opzicht zit de natuur prachtig in elkaar!

strategie

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee