Trend: de kitchen cottage tuin
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
kitchen cottage tuin overzicht
Buiten

Trend: de kitchen cottage tuin

Kitchen cottage tuin, kruiden in theepottenOngedwongen als een volkstuintje. Kleurrijk, speels en natuurlijk als een bloemenweide. De knusse kitchen cottage tuin van Julia Boulton is het allebei: het beste van twee werelden!

Mix van nostalgie en romantiek

Een vleugje moestuin, een toefje cottage garden: de kitchen cottage tuin is de perfecte combinatie voor iedereen die van een ongedwongen tuinsfeer houdt én graag wat groenten en kruiden verbouwt. Zonder dat je nu meteen een doorgewinterde moestuinierder moet worden. De nieuwe tuinstijl is een mix tussen het nostalgische boerentuintje en de romantische bloementuin van nu. Je verbouwt er je eigen sla, boontjes en peterselie, plukt bloemen uit de borders voor vazen en geniet in een luie stoel van de relaxte sfeer. Maar dan wel met de kennis en planten van nu. En als het even kan, met minder inspanning.

kitchen cottage tuin overzicht

Natuurlijke, gezellige sfeer

De basis van de kitchen cottage stijl is een losjes ingerichte tuin. Dus géén strakke lijnen, groot betegeld terras, messcherpe borders en uitgekiende plantvakken. Het gaat vooral om een natuurlijke, gezellige sfeer. Dat betekent organische vormen, verschillende zitplekken tussen het weelderige groen en de kleurrijke, geurende planten, druk bezocht door vlinders en bijen. Dit alles met elkaar verbonden door een grasveld en slingerpaadjes. Compleet met verhoogde moestuinbakken en potten in allerlei materialen straalt de tuin een en al charme en karakter uit. De invulling met onder andere brocante zorgt voor een persoonlijke touch. Een houten trapje, een afgedankte emmer, een antiek kweekkastje, oude theepotten gevuld met een- en tweejarigen; het geeft extra kleur aan deze stijl. Niets moet, alles mag.

Kitchen garden waar de zon het langst staat

Vlak bij de schuur ontstond als vanzelfsprekend de kitchen garden. Hier staat het langst de zon – groenten en kruiden hebben zes tot acht uur zon per dag nodig – en de kweekbakken liggen er goed in het zicht. Julia koos voor een simpele aanpak: de praktische vierkante meterbakken werden gewoon bovenop het grasveld geplaatst. De bakken hebben geen bodem en kregen een bekleding van meerdere lagen stevig karton om te voorkomen dat er gras en onkruid in gaat groeien. Een mengsel van rijke potgrond en compost verzekerde de jonge moestuinplantjes van een goede start. In de grootste bak kwam klein fruit zoals frambozen, zwarte bessen en aardbeien. In een andere staan favorieten van Julia en haar man: artisjokken en asperges. De overige bakken kregen als bestemming ‘makkelijke gewassen’, zoals sla, courgettes, snijbonen en pompoenen.

Cottage garden voor kleur en geur

Na  de kitchen garden was de cottage garden aan de beurt. Er moest kleur en geur komen! Er werden flink wat vlinderstruiken geplant, een passie van Julia. Ze snoeide de onderste takken van de vlinderstruiken weg zodat aan de voet bloeiende bodembedekkers konden worden geplant. Die zorgen er bovendien voor dat onkruid geen kans krijgt. Om al vroeg in het voorjaar bijen te trekken koos ze voor vaste planten als wolfsmelk, schoenlappersplant, longkruid en nieskruid. ‘s Zomers worden de plekken tussen deze voorjaarsbloeiers opgevuld met makkelijke vaste planten en een- en tweejarigen zoals akelei, stokrozen, oosterse papavers, ijzerhard en vlasleeuwenbekje. Na de bloei verzamelt Julia de zaden en bewaart ze in het schuurtje om ze de volgende lente weer uit te kunnen zaaien.

10x makkelijk

Vrolijk, bont en makkelijk zoals het mag in de kitchen cottage tuin.

 1. Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
 2. Vlinderstruik (Buddleja)
 3. Klokjesbloem (Campanula)
 4. Wolfsmelk (Euphorbia)
 5. Ooievaarsbek (Geranium)
 6. Hortensia (Hydrangea)
 7. Lupine (Lupinus) op de foto hieronder
 8. Kattenkruid (Nepeta x faassenii)
 9. Vlambloem (Phlox paniculata)
 10. Viooltjes (Viola)

kitchen cottage tuin, border met lupines

10x sterk

Planten nieuwe stijl: natuurlijk ogend, weinig onderhoud nodig en lang mooi, ook na de bloei.

 1. Pluimspirea (Astilbe chinensis var. taquetii)
 2. Zilverkaars (Cimicifuga)
 3. Koninginnekruid Eupatorium maculatum ‘Laag’
 4. Struikmalva (Lavatera cachemiriana)
 5. Lampenpoetsergras (Pennisetum)
 6. Brandkruid (Phlomis russeliana)
 7. Zonnehoed (Rudbeckia)
 8. Salie (Salvia nemorosa), op de foto hierboven (de paarse aren)
 9. Ruit (Thalictrum)
 10. reprijs (Veronicastrum)

5x verrassend

Mooie weefplanten die steeds weer verrassen, omdat ze zichzelf verspreiden.

 1. Stokroos (Alcea Rosea), een- en tweejarige soorten
 2. Akelei (Aquilegia), vaste plant
 3. Vingerhoedskruid (Digitalis), tweejarig
 4. Toorts (Verbascum), tweejarig
 5. IJzerhard (Verbena), eenjarig maar zaait zichzelf goed uit en kan zachte winters overleven)

Beste plantenadressen voor een kitchen cottage tuin

Fotografie: Julia Boulton/Picture Press/Hollandse Hoogte. Tekst: Renée Kwak

 

Meer lezen

Eén reactie op “Trend: de kitchen cottage tuin”

 1. Loes Masseree schreef:

  Dank voor de lijst plantenkwekers. Ik woon in Drenthe (emmen) en vind geen kwekers speciaal voor borders. Ook Orderyourborder bestaat volgens mij niet meer. De website geeft een foutcode. Heeft u ook een adres van een kweker in Drenthe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee