Top 4 wintertuinen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Seizoen

Top 4 wintertuinen

wintertuinen

Wat zijn de places to be at als het nu vriest of niet? Vier wintertuinen om te ontdekken deze maanden. In Engeland, Parijs, New York én in Amsterdam.

Krasnapolsky

Het meest iconische hotel van Nederland, NH Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam , is onlangs gerenoveerd, inclusief de spectaculaire negentiende-eeuwse wintertuin (foto hierboven).

Vooral de enorme glazen kap met smeedijzeren constructie (bijna 40 meter lang en 15 meter breed) is ongekend mooi. Iconisch is ook de grote waaierpalm in het midden van de zaal. Hier dineert het koninklijk paar met hun gasten, wij gewone stervelingen mogen er ontbijten. En dat is al een feest!

wintertuinen

Kew Gardens

De elegante Victoriaanse kas The Palm House is hét pronkstuk van de koninklijke Kew Gardens in Londen. Onder het indrukwekkende dak van 16.000 glaspanelen en kilometers handsmeedwerk staat het vol met planten uit het tropisch regenwoud.

Ook niet te missen op het terrein is The Temperate House (de gematigde kas), de grootste Victoriaanse kas ter wereld. En dan is er nog een derde grote broeikas: Princess of Wales Conservatory, uit 1987. Deze kas heeft tien verschillende klimaatzones. De kleinste broeikas op het terrein is de Waterlily House. Hier groeien onder meer reuzenwaterlelies. De tuinen, aangelegd vanaf 1759, staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Voor het totale domein volstaat een kerstuitstapje niet, het omvat 132 hectare!

3

Musée Jacquemart-André

De mooiste wintertuin van Parijs ligt in het Musée Jacquemart-André. Als je hier voor het eerst komt voelt het als een verborgen schat, nota bene gelegen aan de drukke Boulevard Haussmann. Heel bijzonder en romantisch.

Het kleine museum is een voormalig stadspaleis met wand- en plafondschilderingen en kunstwerken. Achter de muzieksalon ligt de wintertuin met zijn weelderige exotische planten. Dé plek om even te relaxen en genieten van al dat moois.

4

The Winter Garden Atrium

Groene oase midden tussen de kantoorkolossen in New York City, vlakbij de plek waar ooit de Twin Towers stonden. Onder het enorme halfronde glazen dak van The Winter Garden Atrium staan 16 Washingtonia robusta palmen.

Na de aanslagen van 9/11 (2001) was het glazen gebouw zwaar beschadigd, in 2002 is het herbouwd, het eerste gebouw dat weer overeind stond na de aanslagen. Deze wintertuin is dé plek geworden voor concerten, tentoonstellingen en balletvoorstellingen. Naast planten en bloemen zijn er ook winkels. De achterkant kijkt uit op het Statue of Liberty, de Hudson rivier en World Financial Center Plaza. En vlakbij is Battery Park, waar ‘onze’ Piet Oudolf een prachtige beplanting heeft gerealiseerd.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee