Ton-sur-tontuin - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
ton-sur-ton
Adressen

Ton-sur-tontuin

ton-sur-ton

De pergola met blauweregen en onderbeplanting van Hosta undulata ‘Albomarginata’.

In de roze tuin is het lente, en onder de pergola voel je de zomer al zinderen. Rond haar huis legde Joke twaalf tuinkamers aan op kleur, met elk een eigen sfeer. De groene tuin was de grootste uitdaging.

Kleuren combineren is de tweede natuur van Joke Vos. De halve hectare om haar huis verdeelde ze in ton-sur-tontuinkamers, twaalf in totaal. Er is een fris witte en een dramatisch purperen tuin, een zomerse blauwgele en een vurige roodoranje. De roze tuin, met prieel, staat vol geurige rozen. En links van het huis ligt een vijftien meter lange pergola die met zijn paarse dak van blauweregen in een rechte lijn naar de weilanden leidt.

ton-sur-ton

Links: Allium ‘Purple Sensation’ met prachtriet Miscanthus sinensis ‘Morning Light’.

Al die kleursensaties, die voor verschillende stemmingen zorgen, ontstonden ‘als vanzelf’, vertelt Joke. ‘Ik kreeg een idee voor een sfeer met bepaalde kleuren, en die vertaalde ik naar een ontwerptekening. Daarna zetten we plantten in de grond en ging het groeien.’ Haar jongste zoon, nu 21, was nog een baby toen ze de boerderij – het huis en de grond – van haar ouders overnamen. Na de verbouwing binnen was de tuin aan de beurt, en die legden Joke en haar man Ad stap voor stap aan. Joke had wel wát plantenkennis, opgedaan in de tuin bij hun vorige huis, maar dat het zo groot en kleurrijk zou worden als het nu is, had ze niet kunnen bedenken.

ton-sur-ton

Links: Smeerwortel en Allium ‘Purple Sensation’. Rechts: bankje in blauw-gele tuin.

Een regenboog om het huis

Tuinboek na tuinboek las ze, kweker na kweker bezocht ze, om achteraf te constateren dat ze in twintig jaar tijd een regenboog heeft aangelegd om het huis. Ring na ring werd de tuin ingekleurd met steeds weer nieuwe, bij elkaar passende tinten. Alleen de groene tuin, de tuin zónder bloemen dus, die was moeilijk om te maken. ‘Pas na tien jaar is die geworden zoals ik hem bedoelde. Schaduwrijk. Intens.’ Kobaltblauwe muren onttrekken deze bijzondere tuinkamer aan het zicht, je moet er echt ín lopen om hem te ervaren. Voorbij die muren wacht een stille oase. Dit is een deel waar je de tijd voor moet nemen. Hij moet het hebben van subtiele contrasten, tussen vormen en structuren, en tussen de ene en de andere groentint. Joke: ‘Bij open-tuindagen wandelen beginnende tuiniers vaak snel deze tuinkamer weer uit: niets te zien, vinden ze. Ervaren tuinmensen zijn er juist van onder de indruk. Zij weten hoe moeilijk het is om alleen met groen een sfeer te creëren.’

Bezoek de ton-sur-tontuin

Een paar keer per jaar organiseren Joke en Ad Vos een open-tuindag in De Dijkgaerd, zoals ze hun tuin hebben gedoopt. Groepen kunnen tussendoor op afspraak langskomen. Kijk voor meer informatie op dedijkgaerd.nl.

Fotografie: Sietske de Vries, tekst: Johanna Hoogendam

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee