Tips om jouw footprint verkleinen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
treurwilg
Tuin

Tips om jouw footprint verkleinen

Als iedereen een stapje maakt naar een duurzamer leven kunnen we sneller de klimaatopgave halen. Ook jij kan hierbij helpen. Hier lees je welke stappen je kunt ondernemen om jouw footprint te verkleinen.

Zorg voor meer natuur

Door het tekort aan woningen verdwijnt er helaas veel natuur. Dit heeft vele gevolgen. Planten zijn nodig om te zorgen voor voldoende zuurstof. Sommige planten zuiveren ook de lucht. Heb je een tuin? Plaats hier dan voldoende natuur in plaats van dat je jouw tuin helemaal betegeld. Kies het liefst voor planten en bomen die snel groeien. Een voorbeeld van een boomsoort die snel groeit, is de Treurwilg. Een treurwilg kopen is een goede keuze als je genoeg plek hebt in je tuin. Deze soort boom heeft namelijk genoeg ruimte nodig. Deze boom kan maar liefst 10 tot 15 meter lang worden. Binnen een jaar groeit de treurwilg al ongeveer 2 meter. Varieer tussen verschillende bomen en planten. Zo creëer je een natuurrijke tuin. Naast dat dit beter voor het milieu is, heeft natuur ook een positieve invloed op jou. Het verlaagt je stressniveau en kan het zorgen voor meer concentratie.

Beperk je watergebruik

Je kunt je watergebruik door kleine veranderingen al erg beperken. De simpelste tip is: doe je kraan dicht als jij je tandenpoetst. Zo gebruik je een stuk minder water. Ook door je douchebeurt te beperken met een aantal minuten kan je jouw watergebruik flink verminderen. Als je een regendouche hebt, gebruik je per minuut circa 15 liter water. Door te kiezen voor een waterbesparende douchekop gebruik je ook minder water tijdens je douchebeurt. Verminder de duur van je douchebeurt stap voor stap. Beperk het eerst met een minuut, dan twee minuten etc. Zo maak je het jezelf makkelijk. Een douchebeurt is in het algemeen duurzamer dan het nemen van een bad.

Maak andere voedselkeuzes

Door andere voedselkeuzes te maken ben je duurzamer bezig. Zorg bijvoorbeeld dat je zo min mogelijk eten weggooit. Dit doe je door goed te letten op de houdbaarheidsdatum van producten en de producten op tijd te gebruiken. Is een product toch over datum? Producten met een ‘ten minste houdbaar tot’ label kan je alsnog gebruiken als het product nog goed ruikt, smaakt en er goed uitziet. Producten met een label ‘te gebruiken tot’ zijn niet meer na de datum te gebruiken. Heb je restjes over? Maak hier dan een maaltijd van.

Je hoeft niet alles meteen in een keer te veranderen. Een kleine stap heeft al veel invloed. Kies de stappen die voor jou realistisch zijn. Zo draag jij bij aan het behalen van de klimaatopgave.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee