Spouwmuurisolatie: hoe werkt en wat levert het op? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
spouwmuurisolatie
Huis

Spouwmuurisolatie: hoe werkt en wat levert het op?

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest omtrent isolatie. Het isoleren van woningen is belangrijker dan ooit tevoren geworden. Helemaal nu de energieprijzen nog altijd historisch hoog liggen. Dat maakt niet alleen dat de overheid woon-eigenaren stimuleert om hun energielabel te verbeteren, maar ook dat mensen dit noodzakelijk achten om hun energierekening te kunnen blijven betalen en hun woning in de toekomst aantrekkelijker te maken op de huizenmarkt.

Isoleren kan op verschillende manieren. Op www.isolatie.com ontdek je direct dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Wanneer je op zoek bent naar een manier om de muren beter te isoleren in een oudere woning, dan is spouwmuurisolatie verreweg de snelste (en veelal de goedkoopste) oplossing. Maar hoe werkt dit precies? Voor wie is dit de beste keuze? En wat levert het eigenlijk op? In dit artikel vind je alles wat je moet weten.

Wat is spouwmuurisolatie?

Een huis dat onvoldoende geïsoleerd is, zal veel warmte verliezen door de naden en kieren in de muren. Hierdoor is het lastig om de temperatuur in huis constant te houden, ervaar je wellicht tocht in huis en wordt de warmte simpelweg veel minder goed vastgehouden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat er een soort tussenlaag wordt gevormd tussen de binnen- en de buitenmuur. Zo kan de kou van buiten niet binnen komen en gaat de warmte in huis ook minder snel verloren.

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte hiertussen met isolatiemateriaal opgevuld. Hierbij kunnen verschillende materialen gebruikt worden. Het is afhankelijk van de woning en de soort spouwmuur, welk materiaal het meest geschikt is. De meestgebruikte materialen zijn glaswol, steenwol of EPS-parels.

Spouwmuurisolatie is een snelle en relatief goedkope manier om de woning beter te isoleren. Wel is het belangrijk dat deze klus door een deskundig bedrijf wordt uitgevoerd. Dit moet niet aan een doe-het-zelver worden overgelaten.

Is spouwmuurisolatie altijd mogelijk?

Wees je ervan bewust dat spouwmuurisolatie niet voor elke woning geschikt is. Op de eerste plaats omdat niet iedere woning een spouwmuur heeft. In dat geval is het enkel mogelijk om voor gevelisolatie te kiezen. Dit kan zowel aan de buiten- als de binnenkant worden gedaan.

Spouwmuurisolatie wordt vooral toegepast bij oudere woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd. Toen waren er nog geen specifieke regels met betrekking tot isolatie. Als er door de jaren heen verder weinig aan de isolatie is gedaan, valt hier veel winst te behalen. Spouwmuurisolatie is dan de beste optie om snel voor meer wooncomfort te zorgen en tegelijkertijd hier nog niet te veel aan uit te geven. Woningen die voor 1920 gebouwd zijn, beschikken vaak niet over een spouwmuur. Woningen die ná 1975 gebouwd zijn, werden meestal al standaard uitgerust met spouwmuurisolatie. Daarom zien we deze isolatievorm vooral terug bij de woningen tussen deze twee jaartallen in.

Let op: soms ontbreekt spouwmuurisolatie ook bij woningen die net wat later dan 1975 zijn gebouwd. In dat geval is de vergunning al voor 1975 gegeven, waardoor isolatie nog niet noodzakelijk was.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee