Gebruik het juiste isolatiemateriaal, dan heb je nooit meer koud - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
huis isolatie
Huis

Gebruik het juiste isolatiemateriaal, dan heb je nooit meer koud

De stijgende energieprijzen vragen om oplossingen. Om kosten te besparen, zetten mensen daarom vaak de verwarming uit. Om toch comfortabel in je eigen huis te kunnen zitten zonder last te hebben van de kou, is het verstandig ervoor te zorgen dat je huis zo goed mogelijk geïsoleerd is. In dit artikel vertellen we welk isolatiemateriaal het beste werkt om jouw huis in de winter warm te houden en in de zomer koel.

Voordelen van een goed geïsoleerd huis

Wanneer je een goed geïsoleerd huis hebt, kan je besparen op de stookkosten. Dit komt omdat het isolatiemateriaal ervoor zorgt dat de binnentemperatuur in je huis constanter blijft, waardoor je minder vaak en lang de verwarming aan hoeft te zetten. Een goede isolatie zorgt ervoor dat in de winter de koude tocht buiten blijft. In de zomer houdt het juist de warme lucht buiten, waardoor het in huis koeler aanvoelt. Daarnaast zorgt een goede isolatie voor een hogere marktwaarde van jouw huis. Een win-win situatie dus.

Welke elementen in het huis isoleren?

In de regel wordt het altijd aangeraden om je dak als eerste te isoleren. Doordat warmte opstijgt, gaat daar doorgaans de meeste warmte verloren. Door je dak goed te isoleren, blijft de warmte langer in het huis hangen. Voor het isoleren van een dak raden we aan om glaswol of scheerwol te gebruiken. Glaswol is relatief goedkoop voor de mate waarin het isoleert. Ga je een schuin dak isoleren? We raden aan om dit vanuit de binnenkant te isoleren. Wanneer je een bestaand huis van buiten gaat isoleren, moet je veel werk verrichten om dakpannen te verwijderen. Van binnenuit isoleren bespaart deze moeite en kosten.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur zijn twee muren met een paar centimeter ruimte ertussen. Deze ruimte tussen de muren (de spouw) kan je eenvoudig op laten vullen met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie is een snelle, makkelijke en vooral goedkope manier om je huis te isoleren. Deze vorm van gevelisolatie is het vaakst mogelijk bij huizen die na 1920 zijn gebouwd. Deze huizen beschikken vaak over een spouwmuur. Vaak wordt er pur tussen de muren gespoten. Dit isolatiemateriaal zet zich uit waardoor de spouw snel gevuld wordt.

Vloerisolatie

Wanneer je last hebt van een koude vloer, is het interessant om te kijken naar vloerisolatie. Bij oudere huizen met een kruipruimte is dit makkelijk te realiseren door pur aan de onderkant van de vloer te spuiten. Na deze eenvoudige klus geniet je van een warme(re) vloer in huis.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee