rood als accentkleur in de wintertuin
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
rood als accentkleur in de wintertuin
Buiten

Rood als accentkleur in de wintertuin

rood als accentkleur in de wintertuinWow, deze tuin vlamt zelfs in de winter! Dat rood de accentkleur werd in deze wintertuin kwam door de grote rode beuk die de vorige bewoners net na de oorlog plantten. Hettie van de Harst, de huidige eigenaar: ‘Het donkerrode blad inspireerde me om rood terug te laten komen. De beukenhaag links heeft hetzelfde rode blad, en ik heb net zo lang gezocht tot ik ook Japanse esdoorns in hetzelfde rood vond.’

Vuurballen op stam
Hettie: ‘Toen ik eenmaal rood als accentkleur had gekozen, werd het gemakkelijker om bijpassende planten te vinden. Eerst keek ik alleen naar roodbladige planten, zoals prachtklokje Leucothoe ‘Scarletta’ en Japanse esdoorn. Maar toen ik een keer in het najaar op plantenjacht ging, ontdekte ik de rode kale takken van verschillende heesters. Die pasten perfect bij mijn kleurenschema. Vooral de wilgen op stam, Salix integra ‘Hakura Nishiki’, zijn mijn favorieten. ‘s Zomers is het jonge blad wit met een roze rand, ze contrasteren dan mooi met de rode beuk. In de winter zijn het vuurballen op stam. Vooral in de ochtendzon lichten ze felrood op. Ik snoei ze aan het eind van de winter, zo geniet ik zo lang mogelijk van de rode kleur.’

Stekje voor stekje uitgeprobeerd
‘Ik probeer steeds een plant uit, laat hem een jaar groeien en bekijk vooral of het winterbeeld me bevalt. Zo niet, dan gaat hij eruit. Als hij bij de rest past, probeer ik hem te stekken of te scheuren. Vooral met vaste planten lukt me dat goed. De tuin is stekje bij beetje gegroeid.’ Ook bij de keuze voor planten in pot laat Hettie zich leiden door hun effect in de winter. ‘Hoe grilliger, hoe beter.’

Tip van Hettie
Bezoek een kwekerij in het najaar en kies planten uit op hun wintersilhouet en de kleur van hun takken.

Deze beplanting kleurt de tuin rood:

Hagen
-Rode beuk Fagus sylvatica ’Atropunicea’
– Blauwe hulst Ilex meservae ‘Blue Angel’ (krijgt rode bessen)

Heesters
– Japanse esdoorn Acer palmatum ‘Garnet’
– Japanse esdoorn Acer palmatum ‘Seiryu’
– Rotsheide Pieris ‘Forest Flame’
– Wilg Salix integra ‘Hakuro-Nishiki’
– Skimmia ‘Rubella’
– Rozen ‘Rhapsody in Blue’

Vaste planten
– Astilbe chinensis ‘Pumila’
– Purperklokje Heuchera ‘Rachel’ en Heuchera ‘Cappucino’
– Rode sluiervaren Dryopteris erythrosora

Waar te koop
Heesters:
Kwekerij Loef in Velsen
Global Garden in Zwaanshoek
Kwekerij Meijer in Heiloo

Fotografie: Hans Clauzing. Tekst: Marie Tromp

 

Meer lezen

Eén reactie op “Rood als accentkleur in de wintertuin”

  1. Maria ten Hoeve schreef:

    Wat leuk, zo’n rode beuk in de tuin. Valt inderdaad erg op in de winter, het is fijn dat je ook in de winter wat kleur hebt in de tuin. Ik denk er zelf ook over om een beuk te kopen, dit artikel heeft me zeker overtuigt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee