Geen gewone narcis: 5x bijzonder - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
narcis
Tips

Geen gewone narcis: 5x bijzonder

narcis

Na de valse start van december en januari waarin de gewone narcis massaal bloeide, is het nu pas écht narcissentijd. Dit seizoen gaan we voor bijzondere, historische soorten die iets later opkomen.

Ze is de enige vrouwelijke narcissenkweker in Nederland én internationaal beroemd onder liefhebbers, Joséphine Dekker. Geen kweker van gewone narcissen, ze is gespecialiseerd in oude rassen. Verfijnde, bijzondere soorten die veelal eeuwen oud zijn en vrijwel niet meer verkrijgbaar.

narcis

Favorieten van Joséphine

‘White Lady’ (1897): ‘Met deze is het allemaal begonnen, daar heb ik een speciale band mee. De dekblaadjes zijn wit en het cupje is lichtgeel.’ Je ziet ze op de foto hierboven, althans. Omdat de verschillen tussen sommige soorten zo klein zijn, durft Joséphine het niet met zekerheid te zeggen.

‘Mrs Langtry’ (1889): ‘Een crèmekleurige narcis met dekblaadjes die elkaar niet aanraken en een lichtgeel cupje. Bloeit vroeg en niet allemaal tegelijkertijd waardoor je er lang plezier van hebt.’

‘Sophie’s Choice’, gevonden door een van Joséphines collega’s in een bosje bij de Keukenhof. Uit welk jaar die stamt is niet bekend, maar omdat de bloemblaadjes ver uit elkaar staan en de kleuren crème, geel en grijs gemengd zijn, moet het een oude soort zijn.

‘Butter and Eggs’ (1777), ‘Deze kleine dubbele narcis heeft een mooie kleur: lichtgeel met wat rood in het midden.’

narcis

Tekst: Renée Kwak, Tine Edinger. Fotografie: Elke Borkowski

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee