Mijn tuin na de vakantie
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Mirjam's tuinblog

Mijn tuin na de vakantie

Tuin na de vakantieHeerlijk, twee weekjes naar Frankrijk geweest, ja het was prachtig weer en lekker uitgerust. Hier in Nederland is het ook goed geweest, zon en regen hebben elkaar afgewisseld: groeizaam weer voor de tuin. Mijn tuin na de vakantie is behoorlijk wild.
Het gras is in die 16 dagen één keer gemaaid, door een vriendelijke vriend. Ik had gevraagd de planten in potten water te geven, indien droog, maar dat is niet nodig geweest. De rest van de tuin heeft hij ongemoeid gelaten en gelijk heeft hij. Maar voor ons gold afgelopen weekend: tuinhandschoenen aan en aan de slag!koekoeksbloem

Taakverdeling
Het gras, de kantjes en het onkruid tussen de tegels zijn voor de man en de borders voor mij. Qua onkruid valt het mee, op één plek flink wat zevenblad, maar voor de rest zijn het vooral de planten die het wat te veel naar hun zin hebben in mijn tuin, die ik aan moet pakken. Allereerst de opdringerige koekoeksbloemen eruit en snel ook, want ze zitten al behoorlijk in het zaad en anders heb ik er volgend jaar nóg meer. Voorzichtig afknippen dus en daarna de planten uit de grond trekken. Dat is  al een kliko vol.
Dan hebben de springbalsemienen zich dit jaar zowat overal uitgezaaid, maar die zijn er gemakkelijk uit te trekken. Wel bijzonder wat een enorme groeikracht die planten bezitten. In twee maanden van een zaadje naar bijna twee meter hoge plant met holle stengel, zo dik als de steel van de schep. Een groepje laat ik staan, want ik ben dol op de geur en de hommels vinden ze ook fijn.
Nog meer woekeraars moeten eraan geloven: de herfstasters zijn opgerukt tot de rand van de border, daar wil ik ze niet. De marjolein hangt helemaal over het pad heen en heeft alle leegstaande plekken gekraakt. Dan hebben we nog de schoenlappersplant: die heeft maar magertjes gebloeid dit jaar, maar zich behoorlijk vermenigvuldigd. Onder de grond en soms boven de grond lopen de dikke wortels over elkaar heen. Zó, dat ruimt lekker op!

Zeeuws knoopjeBlijft er nog iets over?
De wat bescheidener planten krijgen eindelijk weer licht en lucht, zoals het Zeeuws knoopje, de floxen en salvia. O ja,  daar had ik een eikenbladhortensia geplant, er zit zelfs een bloem in! Het overschot aan vrouwenmantel verplaats ik nog naar het perkje rondom de boom bij de voordeur.
Tussendoor nog even naar het tuincentrum om de gaten op te vullen. Een paar chocolade cosmea’s, want die van vorig jaar staan er nauwelijks meer. Hetzelfde geldt voor de Gaura’s. Opeens heb ik zin in prikneuzen met dat mooie grijze blad en die vrolijke violet-roze bloemetjes en flinke witte cosmea’s. Om de nieuwelingen een goede start te geven heb ik een grote zak compost meegenomen. De grond in mijn tuin is van dat fijne grijze zand, waar je ontzettend vieze voeten van krijgt.blog-lychnis

Zielige rozen
Naast de voordeur staan twee zielige rozen, een roze en een witte. Ze staan onder de uitstekende dakgoot, in die arme zandgrond. Ze krijgen elke rozenziekte die je maar kunt bedenken: het blad krult, er zitten gaten in en luis én schimmel. Ik heb de aangetaste stelen gesnoeid en ze nog maar eens verwend met een lekkere laag compost en rozenmest én water natuurlijk. Wat geeft dat een voldoening zeg! Nog niet helemaal klaar, maar dat tuintje van ons is enorm opgeknapt. Nu hebben we wel een glas koele witte wijn verdiend!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee