Magnolia in bloei
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Magnolia
Struiken

Magnolia in bloei

Magnolia bloeit kort, maar het is hem vergeven, zo sprookjesachtig mooi is hij in bloei. De bekendste soort is de Magnolia x soulangeana. Je hebt er nauwelijks omkijken naar en elk voorjaar bloeit hij rijk met grote, witroze, geurende bloemen. Hoogte tot 7 m. Perfect als solitair. Geef de boom de ruimte om te schitteren.

Magnolia, ook een feest in zachtgeel of oranje

Magnolia’s met witroze bloemen zie je het meest, maar er zijn ook soorten die bloeien in zuiver wit, van roze tot diepdonkerrood, oranje, geel en zelfs blauwachtig.

Magnolia voor kleine tuinen

Compacter dan de meeste andere soorten en daarom heel geschikt voor een kleine tuin is Magnolia stellata, een struik die tot 3 meter hoog wordt. De geurende, stervormige bloemen zijn wit of lichtroze en verschijnen eind maart, begin april. Net als alle magnolia’s is deze niet wintergroen.

In de tuin

 • De lente (april-mei) is de beste periode om een magnolia te planten.
 • Bepaal vooraf waar je hem wilt hebben. Ze hebben de ruimte nodig en worden niet graag verhuisd.
 • De struik houdt van goed doorlatende, vochtige, zure tot neutrale grond, niet van kalk. Voeg eventueel turf of zelfgemaakte compost (een mix van bladeren en sparren- en dennennaalden) toe.
 • Zet op een beschutte plek met ochtend- en avondzon en schaduw op het midden van de dag. Vermijd een plek op het noordoosten.
 • Maak een voldoende groot plantgat en plaats de struik voorzichtig in verband met de kwetsbare wortels.
 • Geef extra water in de eerste twee tot drie seizoenen.
 • Niet scheppen of wieden rond de boom, want de kwetsbare wortels liggen dicht bij het oppervlak.

Magnolia X soulangeana

Mooi in combinatie met Magnolia

Als je onderbeplanting wilt aanbrengen, moet je voorzichtig te werk gaan in verband met de kwetsbare wortels. Gebruik nooit een schep, maak liever met je handen de aarde los. Mooi onder een magnolia zijn bijvoorbeeld maagdenpalm (Vinca), Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla) en leliegras (Liriope).

Magnolia kopen?

Magnolia op vaas
Magnolia-takken zijn nu volop te koop. Kies voor een tak met mooie dikke knoppen. Knip de tak met een scherpe snoeischaar goed schuin af en zet in een vaas met lauwwarm water. Voeg eventueel wat snijbloemenvoedsel (speciaal voor heestertakken) toe. Van zo’n fantastische grillige tak heb je lang plezier. Allereerst van de bloemen en als die zijn uitgebloeid van het zachtgroene blad. Knip een of twee bloemen af voor een lenteboeketje met vergeet-mij-nietjes en viooltjes.

Meer lezen

9 reacties op “Magnolia in bloei”

 1. joke schreef:

  Ik heb twee magnolia’s in pot maar de slakken vreten zich vol aan de bladeren dus ben bang dat het groeiproces vertraagd of helemaal teniet gaat.. Wat moet ik tegen de slakken doen?

 2. Bep Hilster schreef:

  Mag je magnolia boom snoeien

 3. M schreef:

  M’n magnolia geplant in April, kreeg mooi blad en bloemen maar nu begint hij z’n bladeren te verliezen. Bladeren zijn gewoon groen maar vallen wel uit. Is dit normaal?

 4. Redactie schreef:

  De tweede bloei magnolia is een natuurlijk proces en de magnolia kan elk voor de tweede keer in de bloei schieten. En pas daarna gaat hij weer knoppen voor volgend jaar maken.

 5. Lore schreef:

  @a.drenth

  Hier hetzelfde!!! Geen idee of dit normaal is…

 6. A.Drenth schreef:

  Mijn magnolia heeft in April gebloeid. Op dit moment komen er opnieuw bloemen in. Is dit normaal of uitzonderlijk.

 7. Danny schreef:

  Hallo wij van de jong magnolia komen u boom gratis snoeien. Wij werken samen met het ALS fonds en voor elke gesnoeide boom kunnen wij een donatie doen aan het ALS fonds. Dus het kost u niks maar steunt hierbij toch een zeer goed doel.

  Mvg Danny hoek
  Email Danny_hoek@hotmail.com

 8. Yvonne schreef:

  Hallo.
  Ook wij hebben een magnoliaboom in de tuin. Wanneer het blad weg is, ná de zomer, komen er knoppen in. Maar wanneer ,in welke maand, komen die knoppen? Vr gr yvonne

 9. Ahmet schreef:

  Hallo,

  Wanneer (seizoen) mag een magnolia boom gekapt worden?

  Ik lees veel over snoeien en verplaatsen maar na vele jaren willen we onze boom toch wegdoen omdat het achterafgezien toch op verkeerde plaats is geplant. We hebben geen zicht meer over. Elk jaar flink gesnoeid maar het komt net zo hard weer terug.

  Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee