Magnolia bloeit kort, maar het is hem vergeven, zo sprookjesachtig mooi is hij in bloei. De bekendste soort is de Magnolia x soulangeana. Je hebt er nauwelijks omkijken naar en elk voorjaar bloeit hij rijk met grote, witroze, geurende bloemen. Hoogte tot 7 m. Perfect als solitair. Geef de boom de ruimte om te schitteren.

Magnolia, ook een feest in zachtgeel of oranje

Magnolia’s met witroze bloemen zie je het meest, maar er zijn ook soorten die bloeien in zuiver wit, van roze tot diepdonkerrood, oranje, geel en zelfs blauwachtig.

Magnolia voor kleine tuinen

Compacter dan de meeste andere soorten en daarom heel geschikt voor een kleine tuin is Magnolia stellata, een struik die tot 3 meter hoog wordt. De geurende, stervormige bloemen zijn wit of lichtroze en verschijnen eind maart, begin april. Net als alle magnolia’s is deze niet wintergroen.

In de tuin

  • De lente (april-mei) is de beste periode om een magnolia te planten.
  • Bepaal vooraf waar je hem wilt hebben. Ze hebben de ruimte nodig en worden niet graag verhuisd.
  • De struik houdt van goed doorlatende, vochtige, zure tot neutrale grond, niet van kalk. Voeg eventueel turf of zelfgemaakte compost (een mix van bladeren en sparren- en dennennaalden) toe.
  • Zet op een beschutte plek met ochtend- en avondzon en schaduw op het midden van de dag. Vermijd een plek op het noordoosten.
  • Maak een voldoende groot plantgat en plaats de struik voorzichtig in verband met de kwetsbare wortels.
  • Geef extra water in de eerste twee tot drie seizoenen.
  • Niet scheppen of wieden rond de boom, want de kwetsbare wortels liggen dicht bij het oppervlak.
Magnolia X soulangeana

Mooi in combinatie met Magnolia

Als je onderbeplanting wilt aanbrengen, moet je voorzichtig te werk gaan in verband met de kwetsbare wortels. Gebruik nooit een schep, maak liever met je handen de aarde los. Mooi onder een magnolia zijn bijvoorbeeld maagdenpalm (Vinca), Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla) en leliegras (Liriope).

Magnolia kopen?

Magnolia op vaas
Magnolia-takken zijn nu volop te koop. Kies voor een tak met mooie dikke knoppen. Knip de tak met een scherpe snoeischaar goed schuin af en zet in een vaas met lauwwarm water. Voeg eventueel wat snijbloemenvoedsel (speciaal voor heestertakken) toe. Van zo’n fantastische grillige tak heb je lang plezier. Allereerst van de bloemen en als die zijn uitgebloeid van het zachtgroene blad. Knip een of twee bloemen af voor een lenteboeketje met vergeet-mij-nietjes en viooltjes.