Luchtplanten: Wat & Hoe - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
luchtplanten
Kamerplanten

Luchtplanten: Wat & Hoe

Luchtplanten (Tillandsia) zijn de acrobaten onder de kamerplanten. Je kunt ze overal neerzetten of hangen, zolang ze maar voldoende daglicht krijgen. Lees hier meer over luchtplanten.

Wat?

Met hun vrije, grillige groei zijn luchtplanten een bijzondere toevoeging aan je kamerplantencollectie. Bovendien hebben ze geen grond en weinig verzorging nodig, omdat ze in de natuur op takken of rotsen groeien.

De Tillandsia familie telt veel verschillende soorten, het is dan ook moeilijk om twee identieke airplants te vinden. Luchtplanten kan je opdelen in twee groepen, de grijze ‘xeric epifyten’ en de groene ‘mesic epifyten’. De grijze xeric epifyten komt van nature voor in woestijnachtige gebieden en hebben een grijze gloed en een soort vachtje op het blad. De groene vind je terug in gebieden met een hogere luchtvochtigheid en zijn herkenbaar aan hun gladde, groene bladeren.

Marleen Zeeman is mede-eigenaar van Airplant Shop. “De meeste luchtplanten komen uit Midden- en Zuid Amerika. Wij importeren voornamelijk uit Guatemala.”

Tillandsia is een langzame groeier. Marleen: “Een kleine doet er zo’n 3 jaar over voordat hij is volgroeid.” De kleine stekjes van de plant worden ‘pups’ genoemd. “Die kunnen aan de plant groeien, aan de zijkant. Maar ook kunnen er zaadjes groeien vanuit de bloem. In dat geval duurt het zelfs 5 jaar voordat de luchtplant klaar is met groeien.”

De verschillende Tillandsia hebben uiteenlopende afmetingen. Marleen: “Ik heb hier volgroeide airplants, bijvoorbeeld de soort ‘Zero Grafica’ van 25 cm. Maar je hebt ook bijvoorbeeld ‘Spaans mos’: deze hangplant heeft slierten die meters lang kunnen worden.

image_plant2Foto: De Tillandsia Xerographica is een van de grotere soorten luchtplanten. Hier zie je ze van groot naar klein. De grootste links is zeker 25 cm, de rechter ongeveer 10 cm.

Hoe?

Hoewel Tillandsia weinig verzorging nodig hebben, hebben ze natuurlijk wel water nodig. ‘Grijze’ luchtplanten hebben een keer per week water nodig. Voor groene kan je het beste twee keer per week aanhouden. Je kan ze besproeien met een plantenspuit.

luchtplanten

Ook is het mogelijk om de luchtplantjes een bad te geven. Vul daarvoor een bak of gootsteen met water, en leg de luchtplanten hierin. Hebben de planten bloemen? Zorg dan dat deze niet onder water komen. Laat de planten 10 minuten in het water liggen. Leg ze na afloop op een handdoek om te drogen. Zijn ze na een tijdje nog steeds nat? Draai de planten om, zodat het water eruit wordt geschut. Het is belangrijk Tillandsia goed te drogen, anders kunnen ze gaan rotten.

luchtplanten drogen

 

Beeld: Gardenista

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee