Lavendel drogen voor zakjes in de linnenkast
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
lavendel voor zakjes
DIY

Lavendel drogen voor zakjes in de linnenkast

Het is nu een goed moment om de lavendel in je tuin een cosmetische knipbeurt te geven. Dat wil zeggen: niet te diep snoeien zo kort voor de koude maanden. Gooi de bloemen niet weg maar verzamel ze voor zakjes in de linnenkast. Naai de zakjes van een (kanten) stof, vul met gedroogde lavendelbloemetjes en sluit het zakje met een lint. Oogst de lavendel op een droge, zonnige dag, het liefst vroeg in de ochtend of tegen de avond. Haal de bloempjes van de stelen en leg ze te drogen op een schaal in een goed geventileerde kamer. Als ze helemaal droog zijn, maak je de bloempjes makkelijk los en fijn door ze zachtjes tussen je vingers te wrijven. Ruikt heerlijk.

Lavendel in olijfolie
Lavendelbloemen zijn ook lekker in olijfolie. Hoewel alle lavendelsoorten heerlijk geuren, zijn ze niet allemaal eetbaar. Dat zijn de Lavandula angustifolia-soorten wel. Ze zijn er in violet, wit en roze; die laatste zijn het zoetst. De 7 smakelijkste lavendel:
• ‘Bleue Velours Paul’: donkerviolet
• ‘Brabants Lust’: licht violet
• ‘Coconut Ice’: tweekleurig, wit met roze
• ‘Hidcote Pink’: verbloeit van wit naar roze
• ‘Imperial Gem’: donkerpaars
• ‘Loddon Blue’: donkerviolet
• ‘Middachten’: zacht violetblauw

Lavendel in de tuin
Op de glooiende heuvels van de Provence golft van juni tot augustus een blauwe, zacht geurende zee van lavendel onder de Zuid-Franse zon. Gelukkig heeft de plant zich aangepast aan koudere klimaten en doet lavendel het ook uitstekend in onze borders en potten. Lavendel is winterhard, groenblijvend en uitstekend geschikt om als flinke toef een hoekje in de border mee te vullen of er haagjes mee te maken (heel geschikt: Lavandula angustifolia ‘Hidcote Blue’). Reken op 7 planten per vierkante of 3 per strekkende meter.

Lavendel in de zon
De grootste groep tuinlavendel is de Lavandula angustifolia. De tweede naam betekent vrij vertaald: met heel smalle blaadjes. Op de tweede plaats komt kuiflavendel, Lavandula stoechas, met vrolijke vlaggetjes bovenop het bloemhoofdje. Voor álle lavendelplanten geldt: zet ze op een zonnige, warme plek. Hoe meer zon, hoe intensiever de bloemkleur. Of ze nu in de grond of in een pot staan: ze hebben een gruwelijke hekel aan natte voeten. Zorg dus dat de grond goed waterdoorlatend is. In potten en bakken zorgt een laag hydrokorrels daarvoor.

Lavendel snoeien
Lavendel wordt tot 90 centimeter hoog en kan wel een halve meter breed worden. De planten bloeien van begin juli tot eind augustus met aren die van onderen naar boven bloeien, in wit, roze, violet, blauwpaars tot paars. Begin met jonge planten al vroeg met snoeien en doe dit het eerste jaar een of twee keer extra. Door geregeld te toppen, worden de planten mooi vol omdat je zo nieuwe scheuten stimuleert. Snoei steeds zo diep als er nog scheuten (uitlopers) zitten, nooit daaronder. De hoofdsnoei gebeurt tussen eind maart en begin april: neem eenderde van de plant terug. Zorg er wel voor dat er nog wat blad aan de takken blijft zitten, anders loopt de plant niet meer uit. Ook het najaar is een tijd om te snoeien. In vakjargon heet dat vormsnoei, maar in principe stimuleer je daarmee de vorming van jonge scheuten en voorkom je dat de plant op een bepaald moment lelijk uit elkaar gaat vallen.

Lavendel adressen
Een uitgebreid assortiment lavendel vind je bij: kwekerij Bastin, De Keltenhof, Viva Lavandula en Jan Spruyt-Van der Jeugd

Fotografie: iStockphoto

Meer lezen

2 reacties op “Lavendel drogen voor zakjes in de linnenkast”

  1. adrie burggraaff schreef:

    Wanneer kan ik het beste lavendel plukken. Dat de geur het langste lekker blijft.
    Moet ik iets toevoegen voor de geur. Bedankt

  2. mevrouw A.B. Emmen schreef:

    kunt u mij zeggen/schrijven welke lavendel ik moet kopen om zakjes voor linnenkast te maken en om in je slaapkamer te hangen. Ik ben al twee jaar bezig de juiste lavendel te kopen. Bij avri hebben ze ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee