Zevenblad (Aegopodium podagraria) kan je tot wanhoop drijven. Je kunt het weg blijven schoffelen, maar het verschijnt steeds opnieuw. Dat komt omdat dit plantje razendsnel nieuwe wortels aanmaakt en onder de grond gewoon weer verder groeit. Om zevenblad echt weg te krijgen, moet de plant met wortel en al worden verwijderd. Onbegonnen werk… Het wortelnetwerk is zo uitgebreid, waardoor de kans dat je een deel over het hoofd ziet erg groot is.

Een doeltreffende manier is een seizoen lang zwart plastic over de groeiplek heen leggen. Dan krijgt het onkruid geen licht meer en sterft af. Maar ondertussen zit je wel maanden tegen een lelijke plek aan te kijken, waar niks groeit. Geen fijne oplossing dus. Ook wil je niet naar een bestrijdingsmiddel grijpen. Wat dan wel?

Wondermiddel tegen zevenblad

Ooievaarsbek

Plant op de probleemplek Geranium macrorrhizum! Deze tuingeranium of ooievaarsbek kan de concurrentie met zevenblad (en ander onkruid) moeiteloos aan. Hij groeit snel en is een ideale bodembedekker. Bovendien ziet hij er ook nog leuk uit: hij bloeit van april tot in juli met witroze of paarse bloempjes. En er zijn meer voordelen: het blad geurt naar citroen, hij groeit op elke grondsoort, zowel in de zon als in de schaduw, overleeft zelfs aan de voet van een boom en verkleurt in de herfst naar prachtig oranjerood. Als de geraniums zich te veel uitbreiden naar je zin, steek je ze met een schepje heel eenvoudig weg.

Tip Verwijder eerst zo veel mogelijk zevenblad en plant pas daarna Geranium macrorrhizum. Reken voor 1 m² op 5 tot 7 planten.