Zevenblad (Aegopodium podagraria) kan je tot wanhoop drijven. Je kunt het weg blijven schoffelen, maar het verschijnt steeds opnieuw. Dat komt omdat dit plantje razendsnel nieuwe wortels aanmaakt en onder de grond gewoon weer verder groeit. Om zevenblad echt weg te krijgen, moet de plant met wortel en al worden verwijderd. Onbegonnen werk… Het wortelnetwerk is zo uitgebreid, waardoor de kans dat je een deel over het hoofd ziet erg groot is.
Een doeltreffende manier is een seizoen lang zwart plastic over de groeiplek heen leggen. Dan krijgt het onkruid geen licht meer en sterft af. Maar ondertussen zit je wel maanden tegen een lelijke plek aan te kijken, waar niks groeit. Geen fijne oplossing dus. Ook wil je niet naar een bestrijdingsmiddel grijpen. Wat dan wel?
Plant op de probleemplek Geranium macrorrhizum! Deze tuingeranium of ooievaarsbek kan de concurrentie met zevenblad (en ander onkruid) moeiteloos aan. Hij groeit snel en is een ideale bodembedekker. Bovendien ziet hij er ook nog leuk uit: hij bloeit van april tot in juli met witroze of paarse bloempjes. En er zijn meer voordelen: het blad geurt naar citroen, hij groeit op elke grondsoort, zowel in de zon als in de schaduw, overleeft zelfs aan de voet van een boom en verkleurt in de herfst naar prachtig oranjerood. Als de geraniums zich te veel uitbreiden naar je zin, steek je ze met een schepje heel eenvoudig weg.
Tip Verwijder eerst zo veel mogelijk zevenblad en plant pas daarna Geranium macrorrhizum. Reken voor 1 m² op 5 tot 7 planten.
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee
wat ook kan helpen is een laag bodembedekker erop strooien. dan gaat de 7blad minder diep wortelen. dan kan je de plant + wortels eruit halen. wat ook helpt is veel compost versneller erop gooien. dat is goed voor de bodem, zorgt voor wormen en zo word de bodem gevoed. 7 blad bestaat op arme grond. dus voeden de bodem dan gaat 7 blad weg.
Kom elders een combinatie van twee middelen tegen, die de bodem helpen verbeteren, waardoor de zevenblad minder zin i je tuin krijgt. Elke bodemgesteldheid trekt ander onkruid aan dus hoe vast of rul en welke mineralen. Onkruid helpt eigenlijk de bode te verbeteren.
Moet in m’n nieuwe woning eerst zelf eens aarden en dan verder kijken. Heb grotendeels tegels, die ik eruit wil hebben. Op kaal stukje groeit zevenblad. Beter dus eerst die tegels weg en hele stukje behandelen.
Lekker, ik heb daarnet curry gemaakt met tofu, bloemkool en zevenblad. Zo fijn dat ik een voor een aantal gewassen helemaal niets hoef te doen om ze te telen. Het komt gewoon vanzelf op!
Ooit had ik een grote tuin in Heemstede, met…….zevenblad. Elke dag blaadjes verwijderd. Je ontmoedigt de plant daarmee. Kort voordat ik verhuisde was ik het zevenblad kwijt. Het helpt echt, maar is arbeidsintensief. Aangezien we toch graag in de tuin werken is dat geen probleem , toch ?
Groetjes en succes, Erna
500 vierkante meter tuin en van voor tot achter zevenblad. Overal waar niet gemaaid wordt, onder de hagen, tussen de borders, zelfs tussen de stenen komt het omhoog. En dat zijn net de plekken waar je niet alles af kan graven en plastic kan neerleggen. Dit jaar met de extreme droogte ietsje minder. Ook de honingzwam tiert hier welig, al verschillende bomen in de loop der jaren verdwenen hierdoor. Nu blijkt onze hoge haag van meer dan 20 m op diverse plekken aangetast te zijn, tja wat doe je eraan. Als de gaten te groot worden, straks maar weer een andere soort planten en dan hopen dat deze minder aantrekkelijk zijn voor de honingzwam. We hebben al eens iemand van de universiteit in Wageningen hier gehad, die zei ook dat de “zwam” onder het hele perceel zit. We proberen nu de energie die ergernis kost, maar om te zetten in het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden.
Ik heb zevenblad afdoende bestreden door aardappelen te poten. Op de plekken waar ik aardappelen had gepoot, kwam al na een paar weken geen zevenblad meer op. Na een paar maanden de aardappelen gerooid, en het stuk vrijgekomen tuin kan ik weer gebruiken voor wat ik wil. Geen zevenblad meer gezien. Het was een tip van mijn oom die kweker was van beroep.
Lekker in de sla
Zevenblad door heel mijn tuin helaas. Goede oplossing gevonden. Antiworteldoek neergelegd, openingen gemaakt voor de planten.( nieuwe geplant) daarna boomschors eroverheen, zodat je het worteldoek niet meer ziet. Volgens mij is dit de enigste manier om van het zevenblad af te komen. Stapsgewijs alle borders op deze manier aangepakt
Ooit verscheen het Zevenblad in mijn tuin via de tuin van mijn buren. De Bijen waren er blij mee maar ik ging aan de gang en ontdekte dat de wortels van het Zevenblad één richting op gingen zodat ook mijn buren aan de andere kant er mee te maken zullen krijgen. “Rijdende Rechter” kunt u mij helpen? Zelf heb ik geen ergernis aan Zevenblad want het is een mooie plant waarvan je van het blad evt een lekker soepje kunt maken maar welke stedeling weet dat nou, toch? Tot zover!
De strijd tegen zevenblad kun je wel degelijk winnen. Met een riek of tuinklauw gewoon goed schoonmaken. Er blijft altijd iets achter, maar als je consequent dat wat opkomt, eruit haalt, zul je zien dat je het wint!
Zevenblad, was mijn vijand die ik koste wat het koste wilde uitroeien, maar dat lukte niet. Nu heb ik een status qu0 gesloten, trek nog wel met een zekere regelmaat de bladeren er af en graaf soms stukjes woekerende scheuten er uit. Heb rust gekregen, het is utopie te denken de strijd te winnen.