Koriander planten en oogsten - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
koriander
Moestuin

Koriander planten en oogsten

Koriander is een van de oudste in het wild groeiende en gecultiveerde eenjarige specerijen. Dankzij opgravingen weten we dat de steentijdmens al meer dan achtduizend jaar geleden koriander gebruikte.

Tegenwoordig wordt koriander bijna in elk land commercieel geteeld en dan vooral in India, Rusland, Mexico, Iran en China. Zelfs de wetenschappers op Antarctica hebben koriander die wordt gekweekt en geoogst in kassen.

Verzorging koriander

Koriander is een compacte plant met een penwortel die diep de grond in groeit tot de plant gaat bloeien. Wanneer een groep planten dicht bij elkaar staat om kruisbestuiving te bevorderen, kunnen ze wel drie keer zoveel zaden produceren.

Plant de zaden 6 mm diep. Plant ze buiten wanneer de grondtemperatuur constant hoger dan 10 ëC is. Plant extra en zaai dunner om ook het groen te gebruiken. De ideale plantafstand tijdens het bloeien is 7,5 cm in rijen van 20 cm om makkelijk het onkruid weg te halen. Of zet planten 10 cm uit elkaar en door elkaar om onkruidgroei te onderdrukken.

Als ze gaan bloeien wordt de stelen langer en kunnen ze wel bijna een meter hoog worden. Bind daarom een aantal planten bij elkaar, zodat ze niet knakken in de wind.

TIP: Haal de zwakkere planten eruit wanneer ze volwassen worden. Het groen en de wortels kan je al eten.

Europese koriander groeit het best in stikstofarme grond. In Argentinië of India heeft de plant meer stikstof nodig. Vraag aan degene waar je het zaad koopt hoeveel meststof wordt aangeraden.

Als basisverzorging voeg je 7,5-10 cm aan compost toe en wat oude gevogeltemest of wormuitwerpselen. Verder alleen wat meststof en regelmatig water geven. Voor een goede zaadproductie is een gronddiepte van 20 cm voldoende. Koriander groeit het best in de volle grond maar kan ook in potten van 20 cm diep gekweekt worden.

Te hoge temperaturen, onregelmatige bewatering en een hoge luchtvochtigheid verhogen het risico op schimmels. Na de bloeiperiode kunnen de planten goed tegen droogte.

Korianderbloemen trekken ook veel goede insecten aan.

TIP: Een dichte bos bloeiende korianderplanten staat schitterend in een bloemen- of moestuin.

Oogsten

In natte of winderige gebieden moeten de zaadkoppen geoogst worden wanneer de dozen een rode tint krijgen. Dit om schimmels en verspreiding door de lucht te voorkomen. Elke plant kan wel een eetlepel (15 ml) of meer zaden geven.

Profiel

  • Namen: koriander, ketoembar, Chinese peterselie
  • Latijnse naam: Coriandrum sativum
  • Oorsprong: Zuid-Europa, Middellandse Zeegebied, West-Azië; landrassen komen wereldwijd voor
  • Eetbare delen: bladeren, zaden en wortels
  • Culinair gebruik: doordringende, gronderige, citrusachtige smaak, gebruikt in curry’s, vleesgerechten, worsten, soepen, inmaken, deegwaren en likeur

Kweekcondities

  • Gewas dat je in het koude seizoen kweekt; optimale kiemtemperatuur 13-24 C; temperatuurtolerantie volwassen planten ‑7-29 C
  • Zorg voor middagschaduw en extra bewatering bij meer dan 27 C
  • Volle zon; diepe, vruchtbare, drainerende aarde; pH 6,5-7,5
  • 4-14 dagen tot kieming; 30-40 dagen tot oogst blaadjes; 100-120 dagen tot oogst zaden
  • Deels zelfbevruchtend, kruisbestuiving aangeraden

Kweek je eigen specerijen

Bovenstaande tekst is afkomstig uit het boek “Kweek je eigen specerijen” (ISBN: 9789089898722) van Tasha Greer uitgegeven door Uitgeverij Terra.

Dit boek bevat alle informatie die je nodig hebt om zelf meer dan dertig verschillende specerijen vanuit de hele wereld te kweken. Van makkelijke zaadspecerijen als komijn, mosterd en sesamzaad tot wortel specerijen als wasabi, chicorei, en geelwortel: auteur Tasha Greer leert je hoe je zelf je eigen biologische specerijen kweekt, van het planten tot de oogst en hun bereiding.

Daarnaast vind je bij elke specerij tips voor medicinaal gebruik zodat je ze ook kan inzetten als een supplement om je gezondheid een boost te geven. Het maakt niet uit of je een beginneling bent of iemand die al jarenlang zijn of haar groene vingers gebruikt. Dit boek is een ontdekkingstocht naar spannende manieren om je tuin, je bord, en je gezondheid een pittige stimulans te geven.

O.a. te koop via Bol.com.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee