Zelf kiemgroenten of cressen verbouwen? Zo doe je dat.
Kiemgroenten en cressen bevatten relatief gezien meer voedingsstoffen dan volwassen planten. Ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en plantaardige eiwitten. Licht verteerbaar bovendien. Het gaat vooral om de smaak: cressen en kiemen hebben verbazingwekkend sterke smaken. Krachtig, kruidig en pittig.
Cressen zijn eigenlijk heel vroeg te oogsten groenten, ze groeien op een voedingsbodem. Je knipt ze net boven de wortel af, zoals je dat doet met tuinkers. Voor kiemgroenten heb je alleen maar water en een glazen pot nodig. Na een paar dagen kun je je kiemgroenten eten.
Daarnaast zijn er ook nog scheuten. Dat zijn jonge stengels die net boven de grond komen. Probeer het eens met erwten: erwtenscheuten zijn ongelooflijk lekker! Ze smaken meer naar doperwten dan de doperwt zelf. Doe de erwten in een bak met aarde, geef voldoende warmte, licht en water en na een week of twee zie je de eerste scheuten al verschijnen. Bij natuurvoedingswinkels vind je volop zaden, erwten, cressen en meer. Allemaal even lekker.
In een glazen pot laat je makkelijk en snel kiemgroenten groeien.
1. Doe de zaden (niet te veel) in de pot en week ze een nacht in water.
2. Span een stukje tule of andere gaasachtige stof met een elastiek om de rand van de pot. Zo kun je de volgende dag makkelijk het water weggooien terwijl de zaden in de pot blijven.
3. Spoel gedurende enkele dagen 2 à 3 keer per dag de zaadjes en laat de pot steeds goed uitlekken. Zet de pot bij voorkeur schuin ondersteboven in een kom zodat al het water eruit kan lopen. De zaden moeten vochtig blijven, maar niet te nat in verband met schimmelvorming.
4. Na een paar dagen heb je een pot vol kiemgroenten. Spoel nog een keer goed af voor je ze eet.
Gezonde snack: crackers metgeitenkaas, radijs en preikiemen.
Meer lezen over cressen en kiemgroenten kan in H&G 5 2017!
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee