Is een kunststof dakrand goedkoper dan een dakrand van hout? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
dakrand
Huis

Is een kunststof dakrand goedkoper dan een dakrand van hout?

Ga je een nieuw huis bouwen? Dan moet je behoorlijk wat keuzes maken. Zo moet je onder meer kiezen welke materialen je wilt gebruiken. Vroeger werd een huis vaak gebouwd van steen en hout, maar tegenwoordig worden er ook andere materialen gebruikt. De dakrand wordt bijvoorbeeld steeds vaker vervaardigd uit kunststof in plaats van hout. Ben je benieuwd wat de goedkoopste optie is? Je leest het in dit artikel.

Kunststof is duurder in de aanschaf

Als je twijfelt tussen boeidelen van hout of kunststof, is de kans groot dat je naar de prijs kijkt. In dat geval ontdek je snel genoeg dat je voor dakranden van kunststof meer betaalt dan voor dakranden van hout. Daarom gaat jouw voorkeur misschien uit naar hout. Op de korte termijn is kunststof inderdaad duurder dan hout, maar op de lange termijn is het een stuk goedkoper. Dit komt vooral doordat kunststof kleurecht is en niet gaat rotten. Hout verkleurt na verloop van tijd door uv-straling en kan gaan rotten onder invloed van vocht. Hierdoor heeft hout meer onderhoud nodig.

Hout onderhouden kost meer geld

Het onderhouden van houten dakranden kost niet alleen tijd, maar ook geld. Iedere keer dat je boeiboorden van hout wilt schilderen, heb je namelijk verf nodig. Hoe groter het oppervlak van de dakranden, des te meer het je kost. Kunststof boeiboorden hoeven nooit geverfd te worden, waardoor je niet te maken krijgt met deze kosten. Vandaar dat dakranden van kunststof na twee schilderbeurten al goedkoper zijn dan houten boeidelen. Ondanks de hogere aanschafwaarde van kunststof ben je toch een stuk goedkoper uit als je voor dit materiaal kiest.

Kunststof is makkelijk zelf te monteren

De aanschafwaarde van hout mag dan weliswaar lager liggen dan die van kunststof, maar je moet niet vergeten dat het materiaal ook nog gemonteerd moet worden. Wanneer je voor hout kiest, is het verstandig om hier een professional voor in te schakelen. De montage van dit materiaal komt namelijk zeer nauwkeurig. Wanneer het niet op de juiste manier gemonteerd wordt, kan het gaan rotten of kromtrekken. Kunststof dakranden monteren is wat dat betreft een stuk makkelijker en komt ook nog eens minder nauwkeurig. Je kunt dit prima zelf doen, waardoor je niet te maken krijgt met montagekosten.

Kunststof is niet meer van hout te onderscheiden

Hout heeft vaak een warmere uitstraling dan kunststof. Daarom heb je misschien toch nog een lichte voorkeur voor hout. Voordat je de knoop daadwerkelijk doorhakt, willen wij je nog vertellen dat kunststof tegenwoordig niet meer van hout te onderscheiden is. Je kunt namelijk kunststof met houtnerf bestellen. Kies je voor kunststof boeiboorden? Dan lijkt het net alsof je de dakranden van jouw woning hebt afgewerkt met hout. Daarbij komt dat kunststof ook nog eens in tal van kleuren te koop is.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee