Ingrid Jansen is een bloemenmeisje - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
ingrid jansen
Binnen

Ingrid Jansen is een bloemenmeisje

ingrid jansen

Ingrid Jansen is het bloemenmeisje van Villa Augustus in Dordrecht. Ze maakt boeketten die wij graag in huis halen. Natuurlijk, eenvoudig en niet te perfect.

‘Donderdag is mijn vaste bloemendag bij Villa Augustus. Van april tot eind november kan ik bloemen uit onze eigen tuin plukken voor de boeketjes in hotelkamers en restaurant, in de tussenliggende maanden werk ik met bloemen van de veiling. De boeketjes stel ik op gevoel samen. Het moet er eenvoudig en natuurlijk uitzien. Mooi, maar niet te perfect en elke keer weer anders. Ze moeten verrasen. Van heel grote, ‘over the top’-boeketten houd ik niet. Ik heb het liever subtieler. Ik laat me inspireren door wat er op de moment in de tuin groeit of wat ik via de veiling binnenkrijg.

Ik maak de bosjes altijd op de plek waar ze komen te staan, zodat ik daarna niet met de vaas hoef te lopen. Met mijn emmers vol bloemen loop ik van plek naar plek. Ik ben een soort mobiel bloemenmeisje. Als ik niet tevreden ben met hoe het eruitziet, ga ik net zo lang door totdat ik dat wel ben. Meestal moet er dan iets uit. Minder is vaak mooier dan meer.

In augustus is de tuin van Villa Augustus op zijn mooist, maar ik houd zelf het meest van het voorjaar omdat alles dan nieuw is. In augustus ben ik bijna al een beetje aan de bloemenpracht gewend geraakt. Anemonen vind ik nu mooi, van zinnia’s word ik altijd vrolijk. Die heb ik ook in mijn eigen tuin gezaaid, zodat ik ze thuis kan plukken. Ik werk graag met de Vase d’Avril, een buigzame vaas van losse vaasjes die met gegalvaniseerd staal aan elkaar verbonden zijn. De bloemen die je daarin zet krijgen zo allemaal individuele aandacht, tot en met het steeltje. Bloemen zijn op zichzelf een soort kunstwerkjes en hoe langer je ernaar kijkt, hoe beter je ziet hoe mooi ze allemaal zijn. Elke bloem heeft zijn eigenmanier van groeien en uit de knop komen.

Wat ik ook prettig vind van bloemen: na een week zijn ze verwelkt. Van planten in huis word ik na een paar weken zenuwachtig omdat ze daar altijd maar staan. Als bloemen zijn uitgebloeid, kunnen ze weg en is het lekker tijd voor iets nieuws.’

Fotografie: Tjitske van Leeuwen, Styling: Mirjam Roskamp, Tekst: Liddie Austin

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee