De Nijmeegse Ilse van Asten (26, rechts op de foto), hoefde niet lang na te denken toen ze in 2014 als afstudeerproject een eigen onderneming kon beginnen. Dat moest een plantenwinkel worden, maar niet zomaar eentje. Met Bleshyou richt ze zich op de verkoop én ruil van nieuwe en tweedehands planten die allemaal een eigen karakter en levensverhaal hebben. 3 vragen aan het ‘plantenmeisje’, zoals Ilse zichzelf noemt.

Hoe is het idee ontstaan?

‘Tijdens mijn stage bij een bloemist zag ik dat klanten altijd probeerden de allermooiste planten uit te zoeken.
Het verbaasde me dat levende producten zo kritisch werden bekeken. Maar wat de een lelijk vindt, kan een
ander heel mooi vinden, dus waarom zou je een plant weggooien als die gewoon gezond is? Bovendien
bloeit hij sowieso op als je hem met liefde verzorgt.’

Wat moeten we ons voorstellen bij tweedehands planten?

‘Als je plant te groot of te onhandig wordt in huis, kun je hem naar Bleshyou brengen, zodat er geen groen onnodig verloren gaat. Via de winkel krijgt je plant een nieuwe eigenaar. Omdat tweedehands planten meestal een geschiedenis achter de rug hebben, schrijf ik het levensverhaal op en geef ik dat mee aan de nieuwe eigenaar.’

Heb je een voorbeeld van zo’n verhaal?

‘Sinds een paar maanden staat er een 45 jaar oude Crassula in de winkel. Die heb ik opgehaald bij Lenie en Piet, omdat ze ruimte moesten maken voor verzorging aan huis toen een van hen ziek werd. Ze ontvingen me zo hartelijk en ik kreeg ook nog eens een rondleiding door hun tuin, waardoor hun plant extra bijzonder voor me werd.’

ilse tweedehands