Het huis aan de buitenkant winterklaar maken! - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
huis verven
Huis

Het huis aan de buitenkant winterklaar maken!

Het is net herfst, maar voor je het weet, staat de winter voor de deur. Vol met regen, kou en nattigheid. Dan is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je buitenschilderwerk in orde is en bestand is tegen het gure weer. Maar hoe pak je dat het beste aan? Dat leggen we hier graag uit.

Goede buitenverf

Het belangrijkste onderdeel van het verven van je buitenschilderwerk is dat je gebruik maakt van goede verf. Kwalitatieve buitenverf helpt namelijk om je deuren en kozijnen te beschermen en zorgt ervoor dat je niet zo snel opnieuw hoeft te schilderen. Maar hoe kun je het beste je kozijnen schilderen? Hierbij een stappenplan om jouw woning winterproof te maken:

1. Verwijder de oude verflaag

Voordat je gaat schilderen, schuur je de oude verflaag weg. Wellicht kom je namelijk nog houtrot tegen wat je eerst moet verhelpen voordat je gaat schilderen. Daarna kan je de kozijnen gaan opschuren zodat ze een glad oppervlak krijgen.

2. Maak je kozijn stof- en vetvrij

Nadat je alle oude verf hebt verwijderd ga je door met het stof- en vetvrij maken van je kozijnen. Daarvoor zijn genoeg verfreinigingsmiddelen maar je kan ook ammoniak gebruiken.

3. Verwijder eventueel houtrot

Bij oude kozijnen is de kans groot dat je houtrot tegenkomt. Om je kozijnen weer zo goed als nieuw te maken, wil je dit verwijderen. Doe je dit niet dan kun je volgend jaar weer repareren, houtrot maakt namelijk je hele kozijn kapot. Houtrot is te herkennen aan een zachte structuur, je kunt het hout indrukken. Vaak laat de verf los waar houtrot zit.

Om houtrot te verwijderen pak je een beitel of een verfkrabber en haal je alle zachte plekken uit het kozijn tot je bij gezond hout komt. Gezond hout heeft een harde structuur en een goede kleur. Laat het hout goed drogen, het gat kan daarna worden opgevuld met houtrotvuller. Wanneer het middel is uitgehard schuur je het oppervlak zodat deze helemaal weer glad is. Daarna kun je aan de slag met de verf!

4. Een goede primer

Gebruik voor het schilderen van je kozijnen en deuren een goede primer. Dat is een grondverf om je kozijn een eerste beschermde laag te geven. Zoek je een goede primer? Die vindt je hier. Daarna kun je je oppervlak gaan schilderen. Zorg dat het hele oppervlak bedekt is met primer. Deze laag maakt het kozijn bestand tegen verschillende weersinvloeden. Wanneer de laag droog is, maak je hem nog stofvrij zodat de buitenverf goed hecht.

5. Aflakken

Als alles gedaan is, kun je beginnen met aflakken. Roer goed door de verf met een roerhoutje. Nu kun je gaan schilderen, vergeet de boven- en onderkant van je kozijn niet! Ook deze krijgen veel te verduren en hebben bescherming nodig. Laat als je klaar bent de lak goed drogen en klaar is kees!

Nu je kozijnen helemaal klaar zijn voor de winter kun jij genieten van een heerlijke chocomel op de bank.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee