Op het Landje van De Boer hebben we graag planten die op eigen benen kunnen staan. Geen kwakkelaars die bij nat weer wegkwijnen en bij droog weer ook. Geen planten die ’s morgens naar buiten getild moeten en ’s avonds weer naar binnen. Geen planten die speciale voeding, speciale mest, speciale ondersteuning of speciale afdekking nodig hebben. Geen planten die je moet opgraven en weer onderstoppen. We houden van zelfstandige types.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Er zijn planten waar we zó dol op zijn dat we er wat extra werk voor over hebben. Verveine (citroenverbena) is er zo één. Deze struik is in Nederland niet winterhard, maar van zijn blaadjes kun je zulke heerlijke thee zetten, dat we het de inspanning waard vinden om hem goed door de Hollandse winter te krijgen. Daartoe zetten we rondom de plant een paar stokken in de grond. Daar spannen we met jute (vitrage kan ook) een soort omheining tussen van zo’n 30 cm hoog. Die proppen we helemaal vol met afgevallen blad, en tot slot gaat er nog jute over het geheel. Zo gaan onze verveine-planten goed geïsoleerd de winter in.
Dank zij onze voorliefde voor zelfstandige planten is de tuin ‘winterklaar’ maken niet zo’n grote klus. We harken het afgevallen blad uit het gras de borders in. Verder mag alles de hele winter lang zijn natuurlijke gang gaan.
Het gros van de planten slaat zich zonder onze hulp uitstekend door de winter heen. En dat niet alleen: de uitgebloeide Nicandra en Crocosmia bieden ons hun decoratieve zaaddozen, palmkool toont haar donkergroene blad, de grassen blijven wuiven. In de holle plantenstengels overwinteren insecten, en vogels weten die daar weer te vinden. Geen enkele winterklare ingreep nodig!
De absolute topper qua zelfredzaamheid, charme en ecologie is de Malus ‘Red Sentinel’. In de loop van de herfst blozen zijn sierappels (formaat: dikke kers) almaar heftiger. En die vallen niet, want de rode vruchten (kleur: kerstrood) zijn zeer gehecht aan hun plekje aan de takken. Bovendien zijn ze zo hard dat vogels er ook niet veel mee kunnen. Dus rond de feestdagen hangt die versiering in volle glanzende glorie aan de boom. Pas als de vorst eroverheen is gegaan, worden deze sierappeltjes zacht. Dat is dan fijn voor de vogels, die in het holst van de winter weer iets te eten hebben. Onze enige verdienste is het geniale idee om deze boom aan te planten!
Fotografie: Ernie Enklaar, iStockphoto
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee