Een kijkje in de kweekkas van Hanna
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Kijkje in de kweekkas van Hanna
Adressen

Een kijkje in de kweekkas van Hanna

De kweekkas van Hanna Hjort is klein, maar met zijn 5 m² groot genoeg om haar tuindromen te verwezenlijken: van het kweken van kruiden en groenten tot het verzamelen van geraniums. En als de koude maanden aanbreken, overwinteren vorstgevoelige planten hier op de tafel. Lees hieronder de tips en tricks van een hobbykweker.

Waar zet je de kweekkas?
De ideale plaats voor een kas is zonnig en beschut. Bij voorkeur met de voorgevel op het zuiden gericht, onder een bladverliezende boom om de sterkste zonnestralen in de zomer te temperen. Trick van Hanna: ‘Ik gebruik vlieseline als plafond, want hoewel de bomen schaduw geven, wordt het ’s zomers erg warm in de kas.’ Op het glas kun je ook Temperzon (hermadix.nl), dat is een zonwerende verflaag die transparant wordt bij regen. In het najaar kan de laag weer worden verwijderd.

Hoe groener hoe beter
Uitgangspunt van Hanna bij het inrichten van de kas: ‘Zo veel mogelijk groen erin.’ Dat is gelukt met extra planken, een grote houten plantenbak langs een kant van de kas (‘Heel fijn, want de grond droogt minder snel uit dan in kleinere bakken’). Langs de andere kant staan de planten in potten, manden en kuipen.

Kijkje in de kweekkas, portret van Hanna met geraniumstek
Geraniums verzamelen
Hanna: ‘Ik ben dol op geraniums. Mijn favorieten zijn de geurende soorten en de Zweedse nationale geranium Mårbacka, die prachtig pastelroze bloeit.’ Adressen met een mooie collectie geraniums: opvallendeplanten.nl, briellaerd.nl, janneelenvasteplanten.nl en kwekerijvandervelde.nl.

Succes verzekerd: tomaten in de kweekkas
Buiten een uitdaging, binnen succes verzekerd: tomaten kweken. Het klimaat in een kas is ideaal voor tomaten en hoosbuien kunnen de planten niet beschadigen. Water geven heb je in eigen hand. Hanna’s tip: ‘Zorg voor water dicht bij de kas, zodat je niet steeds tussen huis en kas hoeft te lopen. Ik vang regenwater op in een oude whiskyton en een koperen bak naast de kas.

kijkje in de kweekkas, paprikaplantDoe de paprika-truc
Paprikaplanten zijn zelfbestuivers. Normaal gesproken zorgen de wind en insecten ervoor dat het stuifmeel op de stampers terechtkomt, maar in een kas zul je zelf een handje moeten helpen. Je kunt de bestuiving stimuleren door tijdens de bloeiperiode om de dag een keer tegen de hoofdtak van de plant te tikken. Deze truc werkt ook bij tomaten, bonen en aubergines.

Verzorging op maat
In een kas kweek je alles in potten en bakken. Ziet er aantrekkelijk uit en het werkt ideaal, omdat je zo elke plant zijn favoriete grondsoort, dosis mest en water geeft. Hoe groter de bak, hoe minder snel de grond uitdroogt. Maak gebruik van hydrokorrels onder in de potten zodat de afwatering optimaal is.

Kijkje in de kweekkas, terracottapotje met wasknijper als plantenlabel
Wasknijper als plantenlabel

Vergeet niet na het zaaien de potjes te labelen want aan de jonge kiembladen zal je het soort straks niet meer herkennen. Hanna heeft daar een eenvoudige oplossing voor gevonden: wasknijpers als plantenlabels.

Extra tips van Hanna
• ‘Onmisbaar in de kas: bindtouw. Ik gebruik het zo’n beetje voor alles, van het opbinden van planten tot het maken van sierkransen.’
• ‘Zorg voor een goede ventilatie.’
• ‘Maak het gezellig met een zitje, verlichting, misschien een fonteintje met stromend water of simpelweg een schaal met water, die tegelijkertijd de luchtvochtigheid verbetert.’
• ‘Houd een tuinschrift bij van je successen én mislukkingen. Handig voor het jaar erop.’

Adressen voor kweekkassen
• ACD kassen, acd-kassen.nl
• Batist Hobbykassen, batisthobbykassen.nl
• Elite Hobbykassen, elitekassen.nl
• Royal Well, o.a. via Intratuin, intratuin.nl

Fotografie: Anne-Charlotte Andersson/IDECOR images. Tekst: Jessica Holm/IDECOR images

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee