Een groene tuin laat je zo lang mogelijk thuis wonen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Tuinieren is gezond ouder worden
Tuin

Een groene tuin laat je zo lang mogelijk thuis wonen

Een groene omgeving zorgt voor een betere gezondheid, zo blijkt uit meerdere onderzoeken die in de loop van de jaren zijn verschenen. Tuinieren draagt onder andere bij aan het verminderen van stress en het zorgt, bij voldoende beweging, voor een goede fysieke gezondheid. Naarmate je ouder wordt, en te maken krijgt met gezondheidsklachten zoals artrose, kunnen deze positieve effecten steeds belangrijker worden. Logisch dus, dat je liever niet naar een seniorenwoning zonder tuin verhuist, maar dat je zo lang mogelijk thuis wilt blijven wonen.

Zo’n 70% van de Nederlanders heeft de beschikking over een tuin, zo is te lezen in het onderzoek ‘Tussen groen en grijs’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Een ruime meerderheid van de 65-plussers (en zelfs de 75-plussers) beschikt zelfs over een ruime tuin. Afhankelijk van de gewenste functie, kunnen er uiteenlopende keuzes gemaakt worden voor de inrichting ervan. Maar een groene tuin met veel (verschillende) planten en/of een moestuin, zorgt voor de beste effecten.

Onderzoekers ontdekken onder andere de volgende positieve effecten van (moes)tuinieren:

  • minder stress
  • een beter humeur
  • een betere algemene gezondheid
  • een verbeterde concentratie
  • een verbeterd geheugen

Toegankelijk wonen

De positieve effecten van een groene tuin zijn dus talrijk, maar wat gebeurt er als je ouder wordt en misschien wel last krijgt van chronische ziekten, zoals artrose, osteoporose en geriatrische aandoeningen? Een verhuizing betekent in veel gevallen dat je afscheid moet nemen van je grote tuin. Gelukkig zijn er voldoende aanpassingen mogelijk die je woning en tuin zonder grote verbouwingen weer toegankelijk maken.

Denk bijvoorbeeld aan wandbeugels, die niet alleen in de badkamer, maar ook bij het afstapje in de tuin geplaatst kunnen worden. En wanneer traplopen steeds lastiger wordt, kan een traplift de toegankelijkheid van de woning aanzienlijk verbeteren. Kies je voor een traplift met een compact design, dan blijft de trap daarnaast ook veilig beloopbaar voor andere gebruikers. Beschik je over een tuin met hoogteverschillen? Ook de tuintrap kan voorzien worden van een traplift. Om ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan met de financiering is het verstandig om de traplift prijzen voor jouw situatie te bekijken om alvast wat opzij te zetten.

Aanpassen van de tuininrichting

Om zoveel lang mogelijk te kunnen blijven tuinieren, is het daarnaast ook verstandig om de tuin ‘toekomstproof’ in te richten. Denk aan barrièrevrije paden en voldoende zitmogelijkheden. Ook verhoogde borders, zodat er zo min mogelijk gebukt hoeft te worden, kunnen een goede toevoeging zijn aan een tuin zonder belemmeringen. Zo kun je optimaal profiteren van de positieve effecten van een groene tuin.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee