Een caravan kopen om medewerkers een goede accommodatie te bieden - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
stacaravan
Huis

Een caravan kopen om medewerkers een goede accommodatie te bieden

Uit recente cijfers van vakblad Cobouw blijkt dat de bouwsector momenteel kampt met een tekort van zo’n 7.700 arbeidskrachten. Voor uitvoerders maakt dit het tot een grote uitdaging om bouwprojecten tijdig klaar te hebben. De verwachting is daarbij dat het tekort de komende jaren aanhoudt en zelfs verder oploopt tot een tekort van circa 20.000 arbeidskrachten richting 2030. Een ontwikkeling waarvoor de oplossing lastig te vinden blijkt te zijn. De investering in chaletbouw kan een gedeeltelijke oplossing vormen voor het probleem van individuele uitvoerders. Een alternatief voor losse chalets is een stacaravan.

Medewerkers laten overnachten bij de bouwplaats

Bouwbedrijven krijgen stacaravans te koop aangeboden om personeel rond de bouwplaats te laten overnachten. Op deze manier wordt bouwbedrijven de mogelijkheid geboden om ook elders naar arbeidskrachten te zoeken. Voor arbeidskrachten die verder weg wonen, zou het werken op de bouwplaats geen optie zijn, wanneer zij dagelijks meerdere uren moeten reizen. In het bijzonder, doordat er in hun eigen omgeving voldoende werkgelegenheid zal zijn. Door het werk op de bouwplaats aan te bieden in combinatie met de overnachting in een chalet of stacaravan is dit interessanter voor arbeidskrachten. Zij reizen op maandag naar de bouwplaats, om op vrijdag terug te keren naar huis. Daarbij is het voor bouwbedrijven en uitvoerders financieel aantrekkelijker om te investeren in stacaravans, dan om hotelkamers te huren.

Interessant voor buitenlandse arbeidskrachten

Met name voor buitenlandse arbeidskrachten kan een dergelijke constructie interessant zijn. Het loon wat hen hier betaald wordt, ligt doorgaans hoger dan hetgeen bedrijven in hun eigen land bieden. Door de focus te leggen op deze buitenlandse arbeidskrachten hebben Nederlandse bedrijven de mogelijkheid het tekort enigszins in te lopen. In eigen land blijkt het nauwelijks mogelijk de openstaande vacatures in de bouw en installatietechniek gevuld te krijgen.

Doelen voor woningbouw niet gehaald met huidig tekort

Het tekort aan arbeidskrachten leidt er volgens het vakblad toe dat de huidige doelen voor de woningbouw niet gehaald zullen worden. Voor dat doel, wat stelt dat er vanaf 2024 jaarlijks 100.000 woningen gebouwd moeten worden, zijn circa 68.000 fte’s benodigd in de bouwsector. Op dit moment werken er naar schatting 47.000 mensen in de bouw, wat leidt tot een tekort van tenminste 20.000 fte’s. Dat tekort speelt niet pas vanaf 2024; dit jaar moeten er 81.000 woningen gebouwd worden. Het vakblad schat dat daar 55.000 fte’s voor nodig zijn, wat nu al leidt tot een groot tekort.

 

Foto: E v Schoonhoven, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee