Dynamische en vaste energiecontracten - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
lamp energie
Huis

Dynamische en vaste energiecontracten

Het lijkt misschien het meest logisch om bij het afsluiten van een energiecontract te kiezen voor een vast tarief; zo weet je tenminste zeker welk bedrag er iedere maand afgeschreven wordt. Toch is het ook de moeite waard om eens te kijken naar een dynamisch energiecontract. Minder zekerheid, maar dat kan beide kanten op werken.

Variabel tarief

Bij een vast energiecontract betaal je per maand een vast bedrag voor energie, ongeacht of de inkoopprijs stijgt of daalt. Bij hoge inkoopprijzen profiteer je hiervan, maar bij lage inkoopprijzen betaal je al snel ‘te veel’. De inkoopprijzen van gas veranderen per dag, die van elektriciteit zijn ieder uur anders. Als je een dynamisch energiecontract afsluit, betaal je dus altijd de actuele inkoopprijs.

Het verschil

Een vast energiecontract heeft als belangrijkste voordeel dat het je zekerheid biedt. Je sluit een contract af voor een bepaalde looptijd en de gehele looptijd betaal je hetzelfde bedrag voor energie. Dat je maandbedrag bij een dynamisch tarief iedere maand kan verschillen kan een nadeel zijn, maar je betaalt daarentegen wel precies voor wat je geleverd krijgt en niet voor de winst van de energieleverancier. Zijn de energieprijzen hoog, betaal je meer, maar dalen ze, is je energierekening lager.

Een dynamisch tarief in dagelijks gebruik

Hoe profiteer je nu het meest van een dynamisch energiecontract? Naast de variabele kosten die je betaalt, kun je binnen die wisseling van prijzen ook rekening houden met stroomverbruik om nog meer geld te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld het beste je elektrische auto opladen als het uurtarief van stroom het laagst ligt.

Maandelijks bedrag

Ook met een dynamisch energiecontract kun je een vast bedrag per maand betalen en zo een voorschot betalen op je jaarafrekening. Zo zal je in de zomer meer betalen dan de kosten die je daadwerkelijk maakt, omdat je (bijna) niet hoeft te stoken, en betaal je in de winter een lager bedrag dan wat je daadwerkelijk verbruikt. Op die manier neem je een gemiddelde van het jaarverbruik, dat voorkomt dat je ’s winters ineens heel veel moet betalen.

Als je binnenkort een nieuw energiecontract moet afsluiten, is het dus best de moeite waard een dynamisch contract te overwegen. Je betaalt dan altijd de actuele inkoopprijzen. Zo wordt energie niet aan je verkocht met een winstmarge, maar sluit je een contract af bij een bedrijf dat de energie alleen levert.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee