De winter komt er aan: pak je planten lekker in! - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Planten inpakken in de winter
Tuinplanten

De winter komt er aan: pak je planten lekker in!

Sommige planten kunnen wel wat hulp gebruiken om een koude, gure winter te doorstaan. Tijd voor inpakken en wegwezen! Maar hoe bescherm je je groen het best?

  • Noppenfolie (bubbeltjesplastic) is goedkoop maar onder het plastic ontstaat snel condens (schimmelvorming en rotting!). Voor een paar vorstdagen is het prima, maar haal de folie weg zodra de vorst is geweken. Noppenfolie is wel ideaal voor het inpakken van potten: zo bescherm je de wortels van potplanten, en de pot tegen vorstbreuk.
  • Vliesdoek is heel licht materiaal dat minder snel condenseert dan noppenfolie. Ook geschikt om kwetsbare bloemknoppen (van de camelia bijvoorbeeld) mee te bedekken.
  • Rietmat is goed te gebruiken om een plant in te wikkelen of af te dekken. De binnenkant vul je met droog herfstblad of stro. Een rietmat is ook een goede bescherming voor vorstgevoelige knoppen van grote planten zoals Gunnera. Voordeel van riet is dat het niet afsluit.
  • Stro, hét materiaal voor het inpakken van de entknop van stamrozen.
  • Kerstboomtakken, het tweede gebruik van de kerstboom, zijn goed om vorstgevoelige planten af te dekken. Leg er een stuk kippengaas overheen om ze op de plaats te houden.
  • Mulchen, met een dikke laag organisch materiaal (blad, gras, houtsnippers, compost) rond de wortels pak je planten ook in. De isolatielaag zorgt ervoor dat vorst minder makkelijk in de grond trekt.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee