Darling Dahlia - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Buiten

Darling Dahlia

dahlia

Bonte kleuren zover het oog reikt in de dahliatuin in Oss. Hier wil je plukken, met armen vol thuiskomen. Bij de Dahliavereniging Prinses Irene weten ze het allang: de dahlia weet elke dag als geen andere bloem op te fleuren.

Afgeschermd door een dikke ligusterhaag ligt ruim zesduizend vierkante meter kleurspektakel. Het is een ware belevenis om de enorme tuin van Dahliavereniging Prinses Irene in het Brabantse Oss te betreden. Hier proef je zowel geschiedenis – anno 1938 – als de sfeer van nu. Traditie en trend: dahlia’s is alle variëteiten en kleuren, van de overbekende evergreens tot splinternieuwe soorten. ‘Dahlia’s, dat waren altijd die bloemen die bij je oma in de tuin stonden’, zegt Jo Derksen, actief lid van de vereniging. ‘Vroeger zag je ze vooral in dorpstuintjes en in voortuinen van boerderijen. Eigenlijk altijd dezelfde soorten. Dat is nu wel anders. Er is veel meer variatie gekomen. Ze zijn kleurrijker, verfijnder en sterker geworden.’

dahlia

Langstelige beauty’s

De ruim veertig actieve leden van de vereniging bewerken ieder één tot meerdere percelen (‘pandjes’) van elk honderd vierkante meter. Het draait hier om combinaties en variaties. Zo’n honderdvijftig types staan er nu. In steeds weer andere kleurencombinaties. Jo: ‘Een ander verschil met vroeger is dat wij de planten ‘dieven’, we halen de zijscheuten weg uit de bladoksels. Niet dieven betekent korte stelen en kleinere bloemen. Er ontstaat dan een ‘bossige’ plant. Als je dieft krijg je lange stelen en grotere bloemen. Perfect voor in een boeket.’

Eindeloos plukken

Verenigingssecretaris An Mercx doet niets liever dan dahlia’s plukken en in een vaas schikken. ‘De tuin ligt maar een paar minuten fietsen van mijn huis, ik ben er om de dag. Thuis heb ik ook een tuin, maar als ik daar bloemen pluk ontstaan er kale plekken. Hier kan ik vanaf juni tot eind oktober mijn hart ophalen, alles plukken wat ik wil. Mij zie je die maanden niet meer bij een bloemenwinkel, ik hoef niks te kopen want op mijn perceel staan ruim 70 dahlia’s.’ An mengt voor boeketten dahlia’s met andere planten zoals dille. Hoewel het allemaal om dahlia’s draait op de tuin, mogen er ook groenten, kruiden, eenjarige en vaste planten worden gekweekt. Deze mix maakt de verenigingstuin nóg leuker. Er is altijd wel iets dat bloeit, ook in het voorjaar als de dahlia’s nog knoppen moeten ontwikkelen.

dahlia

Koffie in de kas

De sfeer in de tuin is gemoedelijk; gesprekken gaan over de konijnen die de oogst aanvreten, over hoe je nóg grotere bloemen kunt krijgen of over een bijzondere nieuwe soort. ‘Je hebt altijd aanspraak’, zegt An. ‘Ik hoef nooit een boek open te slaan, er is altijd wel iemand die raad kan geven of iets nieuws heeft ontdekt. Dat delen hoort er echt bij. Het is vaak zo gezellig dat ik vrijwel nooit op tijd thuis ben.’ In de tuin staat bovendien een mooie kweekkas, geschonken door de fraters van Oss. Aan de grote tafel wordt geregeld koffie gedronken. Het seizoen is er door verlengd. Eind februari kan in de kas al worden begonnen met het voortrekken van de knollen. Ook wordt er gestekt, en aan het einde van het bloeiseizoen – rond november – is het tijd om de knollen op te leggen en te beschermen tegen de vorst.

De tuin bezoeken?

Dat kan het hele seizoen, mits vooraf even aangemeld. Op zaterdag 5 september is er de jaarlijkse Open dag. Adres: Dahliavereniging Prinses Irene, Kortfoortstraat (langs het spoor), Oss.

dahlia

Tips uit de dahliatuin

  • Kies niet te hoge soorten als je een kleine tuin hebt. Sommige dahlia’s kunnen wel twee meter worden.
  • Zet ze op een zonnige plaats, dan ontwikkelen de bloemen zich goed.
  • Plant de knollen eind april, niet te diep. Zorg dat ze bedekt zijn met een paar centimeter aarde.
  • Plaats er meteen een stok bij om ze te steunen. Sommige soorten krijgen topzware bloemen en vallen snel om.
  • Wil je een boeket, knip de dahlia’s dan in de ochtend als de bloemen al goed geopend zijn (niet half open).
  • De langst houdbare zijn de Karma dahlia’s, die blijven 7-12 dagen goed.

Fotografie: Sjoerd Eickmans. Tekst: Renée Kwak

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee