Dahlia: Wat & Hoe - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
dahlia
Tuinplanten

Dahlia: Wat & Hoe

Nu de zomer op zijn einde loopt en de dagen weer korter worden, komen dahlia’s pas goed op gang. De belles van het nazomerbal, in de tuin en in vazen. Lees hier meer over de dahlia.

In de tuin
Dahlia komt oorspronkelijk uit Mexico en is een zonaanbidder. Een plek in de volle zon met voedzame grond en in het begin een flinke slok water zijn ideaal. Zodra de eerste bloemknoppen verschijnen is het tijd voor een hand organische mest. Dahlia’s groeien uit knollen. Je plant ze elk jaar opnieuw. Graaf ze in oktober/november op, laat ze drogen en overwinteren in een kist of mand met droog blad.

Zelf stekken
Pluk in het voorjaar de eerste uitlopers (van circa 10 cm) van de knol. Plant ze in niet te rijke aarde en houd de grond vochtig. Zet in een kweekbak of kasje. Na een week of drie (bij ongeveer 15 graden) hebben ze wortels en kun je de stekken in grotere potten zetten. Laat ze vanaf half mei afharden door ze af en toe buiten te zetten voordat ze hun definitieve plaats in de tuin krijgen.

In de vaas
Beautiful boeket van dahlia’s, aangevuld met Zinnia, juffertje-in-het-groen (Nigella), Cosmea en een gele ganzenbloem. Zoals voor de meeste bloemen geldt, knip je ook dahlia’s bij voorkeur ’s ochtends voor een boeket. Dan zijn ze in de beste conditie. Let op het waterpeil in de vaas, want dahlia’s zijn grootverbruikers.

dahlia's vaasLage soorten zijn ook perfect voor potten
Ondersteun dahlia’s van jongs af aan met een stok of plantring. Knijp de top uit de eerste scheuten als ze 30 cm hoog zijn. De plant gaat vertakken en bloeit later op alle zijscheuten. Kies je voor hoge soorten met lange stelen ‘dief’ dan de zijscheuten in de oksels van de plant en laat de hoofdtak doorgroeien. Plant hoge dahlia’s in de vollegrond. Lage soorten zijn ook perfect voor potten op het terras.

Ga nu voor een riante bos naar een pluktuin
Pluktuinen hebben deze maand de mooiste soorten staan.

Een paar fijne adressen:

FOTOGRAFIE: ANNA DE LEEUW STYLING: LOES LANGENDIJK TEKST: MARIE TROMP MET DANK AAN: DAHLIAKWEKER MAARTEN VAN DER LINDEN IN HILLEGOM, LINDENDAHLIAS@PLANET.NL

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee